Ens hem traslladat a: www.compromisperpaterna.com

dimarts, 17 de juny del 2008

Ripoll exigeix a Agustí que desistisca al seu empeny en d’imposar bous al carrer en Paterna


Dos joves han mort per culpa d’aquesta "festa" el passat cap de setmana a Bétera i la Vall d’Uixó
La festa de Bous al Carrer s’ha cobrat la mort de dos joves aquest cap de setmana –ja son tres en lo que va de mes-. Davant aquests fets que es podien haver evitat, Compromís per Paterna ha exigit de nou a Lorenzo Agustí que no es facen Bous al Carrer a Paterna. Un dels motius pels que el nostre grup municipal s’ha oposat sempre a la realització d’aquesta "festa" és precisament la perillositat que comporta per a les persones participants, llevat òbviament del maltractament que això suposa pels animals.
Però a pesar d’això, l'alcalde de Paterna, el popular Lorenzo Agustí, ha reiterat una vegada més a la premsa local (entrevista al alcalde en el Paterna al Dia, primera quinzena de juny) l'anunci d'instaurar en les Festes Majors de 2008 els Bous al Carrer. D’aquesta manera Agustí dinamitarà l'ordenança municipal sobre Protecció d'Animals impulsada a la legislatura passada i aprovada amb la unanimitat de TOTS els grups poc de temps abans de la campanya electoral.
Esta normativa compta amb la qualitat de ser una de les primeres de l'Estat a regular el camp de la protecció dels animals, i contempla en l'article 11 la prohibició expressa de qualsevol espectacle que supose maltractament o patiment per als animals. No obstant, i a pesar de ser una iniciativa pionera a Espanya, el seu text està ratificat pel Tractat d'Amsterdam i per la Constitució Europea, que reconeixen la capacitat dels bous per a sentir i patir, tant física com psíquicament.
Des Compromís les regidores, Loles Ripoll i Cristina Domingo, han subratllat la incoherència i el sense sentit d'esta iniciativa que atenta en primer lloc contra els drets dels animals; es contraposa al que el propi Partit Popular va votar fa poc més d’un any; dinamita el treball cívic dut a terme durant anys per representants polítics, veïnals i associatius de Paterna; s'acull a una tradició inexistent en el municipi; i provoca discrepàncies internes en el propi govern municipal –la regidora de Festes, Elena Martínez, no recolza la realització de Bous al Carrer.
Segons ha recordat Ripoll, "és il·lògic recolzar la realització d'actes taurins amparant-se en una tradició que en el cas de Paterna no es troba justificada". En l'arxiu municipal hi ha constància de realització d'actes taurins en la primera meitat de la dècada dels vuitanta, i més recentment en 2003 – la penya taurina de La Torre va realitzar diferents actes taurins en una plaça portàtil davall l'autorització de l'exalcalde socialista, Francisco Borruey.
D'altra banda, tal com han ressaltat des de Compromís la pràctica d'actes taurins a Paterna també és incompatible amb el projecte educatiu "Paterna, ciutat educadora". A més, l'edil ha qualificat l'aposta d'Agustí com "populista i electoralista" i ha assegurat que "pretén posar a perdre tot el treball que hem realitzat en aquest camp, des de la creació en 2005 de l'àrea de Defensa dels Animals, fins a l'ordenança municipal, que ha convertit a Paterna en el primer Ajuntament a regular la defensa dels animals.
A més, la regidora del grup, Cristina Domingo, ha posat un exemple clar del patiment que suposa per al animal aquesta pràctica: "imagineu que és un gos l’animal que es desplaça pels carrerons exposat al maltractament d’uns i altres o suportant el pes del foc a l’anomenat bou embolat; estic segura que de ser així ningú defensaria aquesta pràctica aberrant que les persones, suposadament éssers racionals, infringeixen als animals".