El govern municipal va perdre una subvenció per a canviar part de les faroles per no tindre consignació pressupostària
Per a Compromís és urgent una ordenança que regule la il·luminació al municipi amb criteris d’eficiència energètica
Paterna és el municipi amb més impacte per contaminació lumínica dels que s’integren al Parc Natural del Túria. Té 12.000 faroles, 4.000 de les quals estan en la Canyada, el barri del municipi amb més extensió geogràfica. Del total de faroles, 3.600 tenen un disseny obsolet, en forma de bola.
Estes faroles produeixen contaminació lumínica, ja que el disseny de bola projecta la llum al cel i impedeix que durant la nit es puguen vore les estrelles. A més, esta contaminació afecta la supervivència de flora i fauna amenaçada per l’excés d’il·luminació nocturna, crea molèsties a les persones i les impedeix conciliar el son.
El grup municipal Compromís per Paterna ha proposat que l’Ajuntament instal·le a una coberta semiesfèrica negra a la part de dalt de les faroles de bola en tant en quant no s’inicie la seua substitució per models de baix consum. L’Ajuntament de Paterna va presentar al exercici 2008 un projecte a fi de portar a terme la substitució progressiva de les faroles de bola per models energèticament més eficients. L’Agència Valenciana de la Energia (AVEN) va aprovar este pla d’estalvi però l’equip de govern del PP no va consignar cap partida per al projecte als pressupostos de 2009. Com a conseqüència de la falta de previsió del PP, la l’Ajuntament va perdre la subvenció i el problema de la contaminació lumínica continua agreujant-se. Enguany el consistori ha tornat a demanar esta subvenció amb la seua corresponent consignació pressupostària.
L’AVEN ha concedit a Paterna l’ajuda, que servirà per a canviar aproximadament 400 de les 3.600 faroles de bola. Però mentre que es faça efectiva i s’execute finalment el projecte, Compromís per Paterna ha exigit una mesura urgent que ajudarà a disminuir la contaminació lumínica amb poc esforç econòmic: cobrir-les parcialment per a reduir l’impacte sobre el cel. Per a Loles Ripoll, portaveu de Compromís per Paterna, “no sempre una il·luminació més potent millora la seguretat ciutadana. És important utilitzar enllumenat eficient i no malgastar energia”. Segons ha referit Ripoll “actualment hi ha escassa percepció de la problemàtica ambiental que suposa la contaminació lumínica, tant per part de la ciutadania com, i el que és més greu, per part de les administracions y dels diversos professionals”. A banda dels beneficis ambientals, cal remarcar també que el gasto del enllumenat públic en un municipi representa el 50% del gasto energètic total, i per tant, per a qualsevol localitat minimitzar este consum és fonamental. “En Paterna encara queda molt camí per fer i cal començar amb urgència: tenim l’obligació de contribuir a la disminució de la contaminació energètica; dels efectes nocius del canvi climàtic; i de l’impacte contra les persones, la fauna i la flora”, ha destacat Ripoll.
A més, la portaveu de Compromís ha remarcat la proximitat del Parc Natural del Túria amb el barri de la Canyada, on estan situades la gran part de les faroles de bola del municipi. Per això, Loles Ripoll ha manifestat que "el cel nocturn dels municipis que envolten el Parc Natural ha anat aclarint-se a causa d’un ús inadequat de la llum artificial i això te un gran impacte sobre moltes espècies que habiten el Parc”.
http://www.hortanoticias.com/noticia.asp?ref=303967
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada