Ens hem traslladat a: www.compromisperpaterna.com

dimarts, 1 de desembre del 2009

COMPROMÍS QUALIFICA D'INDIGNANT LA PUJADA DE LA TAMER QUE PLANEJA EL PP D'AMAGAT


· La taxa en vigor està mal plantejada, és injusta i desconeguda per als usuaris.

· Compromís exigix a l'alcalde de Paterna que manifeste la seua opinió antitaxa en l'EMTRE i que no s'escapolisca com va fer en la votació de la taxa actual.



Segons ha conegut Compromís per Paterna, el PP està estudiant una pujada de la Támer (taxa per la gestió dels residus). I pareix que ho estan fent amb molt de sigil.

Per a Compromís la taxa actual està molt mal plantejada. S'està cobrant sense haver realitzat la preceptiva notificació als contribuents, ja que es carrega directament en el rebut de l'aigua. Tant és així que molta gent creu que li han pujat l'aigua, i no que està pagant una taxa per la gestió de residus com realment succeïx. És il·legal cobrar una taxa sense avís previ, i l'entitat Metropolitana de Tractament de Residus (EMTRE) ho està fent així.

A més, esta taxa és abusiva per a les persones que viuen en cases amb parcel·la, perquè encara que el seu origen són els residus generats es cobra en funció del consum d'aigua que no té res a veure. Així mateix és injusta perquè es paga doble per un mateix consum si el diàmetre de la connexió és major, cosa que generalment desconeix l'usuari.

A més, les companyies subministradores d'aigua, que fan el cobrament efectiu, no faciliten una informació desglossada de manera que resulte comprensible per als seus clients, la qual cosa és contrari a la societat de la informació i la transparència.

Per tot això Compromís exigirà que l'EMTRE normalitze estes deficiències.

Hi ha altres formes de gestionar els residus, més barates i ecològiques

La nostra indignació és major quan pensem que les coses es poden fer d'una altra forma però no es volen fer. Una política que facilite el reciclatge amb més contenidors d'envasos al costat de l'orgànica, i amb normatives més estrictes que obliguen, i no sols que aconsellen, a separar el fem, portaria a obtindre molts més ingressos per la venda de paper, envasos i vidre, i possibilitaria fer compostatge de qualitat. És la política que es realitza en molts països europeus i dóna bons resultats.

Com a mostra pensem que l'any passat l'Ajuntament de Paterna va ingressar més de 120.000 euros per la venda d'envasos, xifra que podria ser molt major si les totes la persones separaren i reciclaren. En eixe cas, la fracció d'usar i tirar, la que aniria als abocadors, seria molt menor que l'actual, amb la qual cosa pagaríem menys a l'EMTRE, perquè esta entitat cobra per quilos depositats en els seus abocadors. De fet, L'EMTRE passarà a cobrar l'any que ve als municipis de l'àrea metropolitana un total de 63 milions d'euros, enfront dels 42 actuals. La raó: entre altres motius, volen cobrar més per cada quilo de fem que gestionen, per tant, si l'ajuntament de Paterna enviara menys quilos de fem mesclat, hauria de pagar menys a l'EMTRE.

Compromís exigix a l'alcalde de Paterna que s'opose a esta maniobra del PP anant a les reunions on els seus discutixen el tema i no fent mutis pel fòrum com en la reunió on es va votar l'actual taxa de què es va absentar l'alcalde popular. De fet, Agustí pertany a la Comissió de Govern de l'EMTRE i en el que va de legislatura només ha assistit a una reunió. Així no es defenen els interessos dels seus veïns, senyor alcalde.


Publicada:

Infopaterna
El Punt