Ens hem traslladat a: www.compromisperpaterna.com

dilluns, 8 de febrer del 2010

COMPROMÍS DEMANA A L’ALCALDE QUE PATERNA ES QUEDE FORA DE LA TÁMER

Compromís vol que la taxa metropolitana de fem la pague directament l’Ajuntament a l’EMTRE

Quan es va instaurar la taxa metropolitana del fem, hi hagué dos ajuntaments, Torrent i Paterna, que no asistiren a la reunió on s'aprovà la nova taxa a pesar de ser el segon i tercer ajuntament en nombre de vots ponderat, darrere de València. L’alcalde de Paterna, per contra, va decidir retornar l’import de la taxa que havien de pagar els seus habitants. Però l’ordenança que regula la taxa obliga a pagar-la a cada administrat; per això, primerament cada particular ha de pagar la taxa, s’ha d’adherir a la subvenció de l’Ecobono, i després l’ajuntament li la retorna. Els habitants de Paterna estan pagant des de fa un any la taxa dins del rebut de l’aigua. Per a l’exercici actual, els pressupostos municipals han reservat un muntant de 750.000 euros per a retornar als particulars l’import de la taxa, però l’equip de govern encara no ha obert el termini per a demanar la devolució.


Compromís per Paterna considerem que amb la devolució de la taxa de l’EMTRE pot passar com va ocórrer amb la devolució de la taxa del fem municipal, ja anul·lada, que molta gent no ha demanat la devolució per desinformació, per no voler fer els tràmits burocràtics, etc. Segons Loles Ripoll, regidora portaveu de Compromís, “hem qüestionat des del principi la manera elegida per l’equip de govern per a tornar la taxa, perquè en la pràctica hi ha molts ciutadans que no la demanaran per diferents motius, per això calia buscar una altra fórmula perquè la ciutadania no pagara esta taxa”.
La proposta de Compromís, que plantejarà en el pròxim Ple municipal en forma de moció, és una modificació de l’ordenança de la taxa per la qual s’excloga la ciutadania de Paterna de l’obligació de pagar-la i que l’import del tractament del fem siga pagat directament per l’Ajuntament, com es feia abans d’entrar en funcionament la taxa. De fet, la taxa metropolitana es va instaurar perquè molts ajuntaments no pagaven a l’EMTRE l’import de tractar els seus residus, i amb la taxa eixe import va passar a ser pagat directament per la ciutadania. Però en el cas de Paterna, on continua sent l’Ajuntament qui paga el cost de l’eliminació, no té sentit continuar amb subvencions. Segons Ripoll, “el més senzill i còmode per a la ciutadania, i també per al funcionament municipal, es tracta d’una negociació política que culmine en l’eixida de la ciutadania de Paterna de l’obligació de pagar la taxa a través del rebut de l’aigua i que l’import del tractament del fem a Paterna siga assumit directament per l’Ajuntament. És una proposta que hem consultat amb juristes i es pot fer perfectament. És una qüestió de voluntat política, que esperem que l’alcalde de Paterna estiga disposat a defensar”, ha conclòs Ripoll.

TORRENTI