Ens hem traslladat a: www.compromisperpaterna.com

dimecres, 3 de març del 2010

Exili civil: La lluita de la família Oltra per portar el seu cognom



Francesc Arabí

La identitat prohibida de la família Oltra

Juan i Ángeles, pares de la diputada de Compromís emigrats a Alemanya per amor, van intentar fins i tot nacionalizarse per poder portar el cognom paterna. «Era cosa de vida o mort; eren els meus fills», diu el pare, lligat al seu matrimoni a Espanya

Juan va poder reconèixer en 1981 a Mònica, fins a eixe moment filla del genèric «José». D'una vida còmoda a fugir "con lo puesto". Aquesta no és una història d'amor meloso amb falsa final de parelleta fent el ganso en la proa d'un transatlàntic, no és un evanescente conte de fades bressolat amb balls encaramel·lats. La història de Juan i Ángeles, pare i mare de la diputada de Compromís Mònica Oltra Jarque, és un d'aquests crus relats d'amor impossible que de tant en tant escriu la vida per a inspirar al cinema i la literatura. Una història de somriures i llàgrimes, de remordiments, de principis, de gràcies, d'adéu, de veritat... Una història de les quals habiten en el carrer de l'oblit fins que un dia emergeixen amb cara i ulls.

L'insult del vicepresident Cotino a Oltra en les Corts -després li va demanar perdó- va traure a la llum la història de lluita que viscuda pels pares de Mònica. En el seu exili civil a Alemanya van passar anys sense poder donar als seus fills (onze anys en el cas de la nena) el cognom patern perquè el progenitor no podia separar-se legalment de l'esposa que va deixar a Espanya per a començar una nova vida amb Angelita.

En el seu calendari vital, cadascun té els seus dies assenyalats. Per a Juan Oltra Navas, el 16 de juny de 1981 és un. Julio Fernández, cònsol adjunt d'Espanya en Düsseldorf i amic en la colònia d'espanyols, va complir la seua paraula i va avisar a Juan. La Constitució i la Llei Fernández Ordóñez els permetien portar per fi el cognom. A les deu i mitja va començar a redactar-se el «Testament obert» en el qual el funcionari va certificar que Juan «reconeix com fills seus a uns nens anomenats Mònica i Juan Jarque Tortajada, nascuts en Neuss...». «Els nens podran didfrutar de tots els beneficis que el Codi Civil establix amb l'ús del seu cognom, pel que es nomenaran Mònica Oltra Jarque...», advertia el document oficial.

Llegir reportatge complet a la edició digital de Levante-EMV

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Ja esta bè...aquest home tindra que donar explicacions i si fora com te que ser, presentaria la seva dimisio, utilitzar el seu carrec per a indagar en un expedient de la sra Oltra, per a asaventarse de aquestes coses i damunt diro publicament, AIXO DEURIA DE SER DELICTE...Es molt trist que damunt la familia tinga que veures en aqueStes histories, per si no pasaren prou, encara diuen que hia que oblidar, sera de lo que obliden ells...MONICA POSALI UNA DENUNCIA...

Anònim ha dit...

Totalmente de acuerdo, en vez de hacer política y trabajar para nosotros, se dedican a intentar destrozar vidas personales,éste señor no es ni buen pòlítico ni buena persona ¿que le parecería a él y a los suyos que se dijera publicamente lo que se va diciendo de el en privado ?.
Sra Oltra denuncielo...