Ens hem traslladat a: www.compromisperpaterna.com

dimarts, 21 de desembre del 2010

COMPROMÍS DEMANA QUE S’ACCELERE LA POSADA EN VALOR DEL JACIMENT DE LA LLOMA DE BETXÍ

La coalició proposa que la Gespa realitze tasques de neteja abans de cada campanya arqueològica i que l’àrea es tanque als vehicles particulars

Compromís per Paterna considera que “l’ajuntament de Paterna ha d’apostar pel patrimoni arqueològic municipal i iniciar una posada en valor del jaciment de la Lloma de Betxí que està patint un greu deteriorament causat pels matolls i la brutícia que s’acumulen entre campanya i campanya arqueològica”.

La regidora de Compromís per Paterna, Loles Ripoll, destaca que “les campanyes d’excavacions en la Lloma de Betxí, que organitza el Servei d’Investigació Prehistòrica (SIP) de la Diputació de València, duren dos mesos però si d’estos 60 dies s’han de destinar uns 10 ó 15 a fer tasques de neteja, es perd temps per a dur a terme els treballs arqueològics, que només duren dos mesos per cada campanya, amb la qual cosa la durada real de la campanya és de mes i mig”.

La Lloma de Betxí és el nom que reben les restes d’un poblat que pertany a l’Edat del Bronze, on el SIP està fent excavacions arqueològiques des del 1984. Datat entre el 1800 y el 1300 a.C., conserva les restes d’una gran edificació amb tres habitacions i un passadís lateral, i murs de pedra que conserven una alçada entre un i dos metres i mig. L’incendi que el va destruir, fa 3.500 anys, afavorí la conservació del seu aixovar domèstic on hi havia ceràmica, falces de fusta i sílex, molins de mà, objectes metàl·lics… Al mateix jaciment també s’hi troben dos soterraments humans.

Loles Ripoll assenyala que, “si abans de començar les excavacions, l’àrea on es va a fer el treball ja estiguera neta, tot seria més efectiu. Per això, des de Compromís per Paterna proposem que, mitjançant un conveni entre la Diputació i l’empresesa de serveis del consistori, la Gespa, esta podria encarregar-se de dur a terme la neteja de la zona on estiga establerta una campanya arqueològica. Fins i tot es podrien fer també programes per a aturats de llarga durada i  oferir-los un lloc de treball per a que realitzen esta tasca”.

La portaveu municipal de Compromís per Paterna també explica que el jaciment de la Lloma de Betxí “pateix les conseqüències de certs comportaments incívics, gent que no es conscient que està deteriorant, amb el fem que deixa, part del patrimoni arqueològic del nostre poble”. Per aquesta raó, “la nostra coalició també proposa que es limite l’accés dels cotxes particulars a la zona per tal de salvaguardar un jaciment de molta importància com és el de la Lloma de Betxí”, afirma Loles Ripoll.   

Retall: LEVANTE-EMV (21 desembre)

Publicacions digitals:
PATERNA BIZ