Ens hem traslladat a: www.compromisperpaterna.com

divendres, 1 d’abril del 2011

COMPROMÍS ACONSEGUEIX QUE PATERNA SIGA UN DELS PRIMERS POBLES EN DEMANAR EL TANCAMENT DE LA NUCLEAR DE COFRENTS

La coalició consensua amb PP i PSPV-PSOE una moció on es demana que es clausure esta instal·lació que està a 60 km de Paterna

Compromís per Paterna, després de lograr que s’aprovara per unanimitat la moció sobre el tancament de la nuclear de Cofrents al ple del mes de març, assenyala que “Paterna s’ha convertit en un dels primers pobles que sol·licitarà formalment al govern central que es tanque esta instal·lació nuclear que només està a 60 quilòmetres del municipi”.
La moció de Compromís per Paterna “incideix en que el tancament de Cofrents es produïsca quan s’acabe la vida útil per a la qual va ser dissenyada la central, que en el cas de la de Cofrents els tècnics xifren en 30 anys, termini que es complirà d’ací a tres anys”, expliquen des de la coalició.

Per a la regidora i candidata a l’alcaldia de la coalició d’esquerres i ecologista, Loles Ripoll, “esta moció naix arran de la catàstrofe que es viu al Japó després del tsunami que va provocar les explosions en la nuclear de Fukushima. A més a més, cal recordar que l’informe que es va fer públic a primers de març sobre el funcionament de l’última dècada de Cofrents és prou revelador en quant a les errades i parades que ha patit. Això hauria d’haver servit per a que el govern socialista del país haguera decidit, d’entrada, no renovar la llicència i després tancar Cofrents, pensant en el benestar de la ciutadania i del medi ambient”.
Segons l’informe, Cofrents ha patit en l'última dècada un total de 102 successos de seguretat, nombroses davallades de potència imprevistes i fins a 25 parades no programades. A més a més, segons el Consell de Seguretat Nuclear, organisme estatal que ha de controlar la seguretat de les instal·lacions nuclears, Cofrents és la central on els treballadors reben les dosis radioactives més elevades en el procés de recàrrega del combustible i la que més residus nuclears genera.

La portaveu municipal de Compromís per Paterna subratlla que la central nuclear de Cofrents “té un reactor nuclear d’aigua en ebullició, com la japonesa de Fukushima que precisament fa poc havia renovat la llicència. Són centrals, la de Cofrents i la de Fukushima, amb un disseny que fa que siguen intrínsecament insegures, ja que quan falla l’electricitat no es pot refredar el reactor. El que ha passat a Fukushima és un exemple d’allò que podria succeir a Cofrents si es quedara sense electricitat”.

Així, Loles Ripoll assenyala que “ara que el debat sobre les centrals nuclears ha revifat amb motiu de la catàstrofe patida al Japó, pensem que cal prendre decisions que tinguen cura del futur de la ciutadania i del medi ambient. Considerem que la decisió més encertada haguera estat no renovar la llicència d’explotació d’una central nuclear que evidencia greus problemes de seguretat, està envellida i ha esgotat la seua vida útil”.

Ripoll afirma, a més, que “la nuclear de Cofrents només aporta el 2,5% de l'electricitat produïda a l'Estat espanyol, justament el mateix percentatge que l'electricitat que exportem i, per tant, el seu tancament no suposaria cap problema de subministrament”.
 

Finalment, la portaveu de Compromís destaca que “al contrari del que vol fer creure el lobbi nuclear, l'energia nuclear és cara, però té moltes subvencions públiques que maquillen els seus comptes reals. Concretament en 2001 les energies renovables reberen unes subvencions de 5.000 milions d'euros a Espanya, mentre que les fòssils i nuclears reberen unes subvencions de 25.000 euros. Compromís volem destacar que les renovables ja suposen una aportació del 35% de la generació elèctrica: són competitives en preu, són segures, són netes. Ara falta que el govern central els done les mateixes ajudes que fins ara està donant a les nuclears, per a que puguem anar tancant no només la nuclear de Cofrents sinó també les de la resta de l'Estat”.

Llegir la moció ACI
 
Retalls: 1. LEVANTE EMV (1 abril) / 2. PROVINCIAS (1 abril)

Publicacions digitals:
PATERNA BIZ
LAS PROVINCIAS.ES
PATERNA AHORA