Ens hem traslladat a: www.compromisperpaterna.com

divendres, 20 de gener del 2012

COMPROMÍS EXIGEIX QUE ES GARANTISCA EL DRET DE LA CIUTADANIA A ACCEDIR A LA INFORMACIÓ PÚBLICA

La coalició considera que és una obligació municipal encaminada al foment de la participació ciutadana

Compromís demanarà, via moció en el proper ple de gener, que l’Ajuntament de Paterna “garantisca el dret de la ciutadania del municipi a accedir a la informació i documentació pública, dret que representa el principi bàsic per a garantir també la transparència administrativa, pilar bàsic de la democràcia ben entesa des de Compromís. Garantir aquest dret és una obligació municipal que va encaminada a fomentar la participació ciutadana”.

El regidor de Compromís en Paterna, Juanma Ramón, explica que “ es tracta que l’autoritat municipal, l’equip de govern del Partit Popular, assegure un autèntic dret a saber de la ciutadania, que qualsevol ciutadà puga, amb l’adequada sol·licitud, tindre accés a documents i informació en poder de les autoritats públiques”.

El regidor assenyala que “informació com la que es trobava a les actes de la Junta de Govern Local, abans accessible al web municipal, ara es desconeix perquè no es fan públiques. O la contabilitat analítica del consistori, perquè els veïns puguen saber què costa cada servei; o en què es gasten les partides de les despeses; o el perquè les transferències de crèdit entre partides són aspectes totalment desconeguts i mostra de l’oscurantisme del PP en la gestió dels nostres diners”.

En este sentit, Juanma Ramón recorda que l’alcalde en la seua presa de possessió “va parlar de democràcia plena i va fer seua la Declaració de Drets Humans, raó per la qual pensem que ja és hora de recordar que l’article 30 de la nomenada declaració diu entre altres coses que tot individu té el dret d’investigar i rebre informacions i opinions”.

A més a més, “som partidaris que aquesta petició d’informació pública s’aplique a tota l’Administració municipal, així com a entitats privades que realitzen funcions públiques, siguen empreses municipals o mixtes, sense suposar cap cost en omplir les sol·licituds i veure els documents”.

“És necessari que l’administració municipal es comprometa a facilitar i implementar un procés de lliurament d’informació i documentació pública a tot aquell ciutadà que, prèvia sol·licitud, ho demane. I l’Ajuntament de Paterna s’ha de comprometre, en un termini no superior a 15 dies laborals, a fer una revisió ràpida de les sol·licituds d’informació, sense donar cabuda al silenci administratiu, ni positiu ni negatiu”.

“Per això en la moció fixem un límit de 15 dies, perquè no és de llei ni es pot permetre que una administració arribe a tardar en donar resposta i accés a la informació pública al voltant de més de 60 dies, cas de les institucions públiques espanyoles. Trobem casos fora d’Espanya, com el de l’administració d’Estònia, que només tarda cinc dies contestar; o Romania, on es tarda uns 10 dies. Fins i tot la mitjana europea en el termini de resposta és, com a màxim, de 15 dies, els mateixos que demanem per a l’Ajuntament de Paterna”, conclou el regidor de Compromís, Juanma Ramón.

Publicacions digitals: