Ens hem traslladat a: www.compromisperpaterna.com

dimarts, 7 de febrer del 2012

COMPROMÍS RECLAMA REACTIVACIÓ I MÉS PROTECCIÓ PER A L’HORTA DE PATERNA

La coalició proposarà la creació d’un Banc de Terres al ple de febrer  

Compromís considera que “davant el procés de recessió que actualment es dóna a l’horta, amb cada vegada més horts abandonats, i l’agreujament d’aquesta situació pels continus furts als horts del municipi, la creació d’un banc de terres i l’aplicació de més vigilància en els cultius poden contribuir a revitalitzar i reactivar el teixit agrícola de Paterna”.

Per aquesta raó, “plantegem via moció per al ple de febrer que l’Ajuntament de Paterna cree un Banc de Terres, on els propietaris amb horts no productius puguen inscriure’s, voluntàriament, per tal cedir-les, i  on els demandants de terres puguen prendre contacte amb els propietaris”, explica el regidor de Compromís en Paterna, Juanma Ramón.

Des de Compromís no ens coformem amb els anuncis en premsa de l’alcalde ni amb les bones intencions manifestades en altres ocassions, com per exemple amb la moció en el mateix sentit presentada per Compromís en setembre de 2010 i aprovada per unanimitat en aquell ple. Exigim que es complisquen els acords plenaris, sobretot quan està en joc el futur de l’horta de Paterna”.

En este sentit, Ramón afegeix que “aquesta és una reivindicació que Compromís porta fent des de la passada legislatura i amb els horts d’oci, preocupats perquè no posar mesures al greu problema dels furts pot conduir a que deixen de plantar-se productes d’horta als terrenys que pateixen aquestes agressions, fenòmen ja denunciat pels agricultors i per aquest grup municipal”.

Segons Ramón, “l’Ajuntament ha d’instar a la Conselleria de Territori i Medi Ambient  i a la Junta Rectora del Parc Natural del Túria a que s’adopten mesures efectives de vigilància i control per a la prohibició d’accés de vehicles no autoritzats a l’horta de Paterna, així com l’adopció de mesures, consensuades amb els agricultors, per a garantir la restricció de trànsit de vehicles en horari nocturn i així evitar els furts”.

D’altra banda, “cal assenyalar que a les terres sense producció proliferen els matolls i s’acumulen residus. Els horts abandonats, ja que Paterna està dins dels límits del Parc natural del Túria,  suposen un risc per al manteniment dels objectius de qualitat ambiental del Parc, on poden produir-se incendis, acumular-se residus, proliferar espècies alòctones i/o no desitjades, plagues, etc. A més de generar un impacte visual negatiu, tot incompatible amb la figura de protecció del Parc Natural, a banda que no produeixen res”.

Per aquesta raó, des de Compromís per Paterna “demanem que el consistori incloga l’horta de Paterna, situada dins del Parc Natural del Túria, en l’àmbit d’aplicació de l’Ordenança Municipal sobre protecció de la convivència ciutadana”.

A més a més, “el consistori pot actuar subisidiàriament en la neteja dels horts abandonats a costa dels propietaris. No obstant, proposem que es done l’opció als propietaris dels horts abandonats que la neteja siga efectuada per un tercer (associació, col·lectiu o individu), sense cap cost per al Consistori ni per al propietari, únicament a canvi d’una cessió en els termes que ambdúes parts acorden, el propietari de l’hort i qui realitza la posada en valor de l’hort abandonat”, conclou el regidor Juanma Ramón.

Publicacions digitals: