Ens hem traslladat a: www.compromisperpaterna.com

dijous, 24 de gener del 2008

Compromís reclama també la paritat en els noms dels carrers

La proposta del PP de nous carrers només és de noms d’homes
Només el 9% dels carrers de Paterna porten nom de dona. Per contra, el 91% són noms masculins. La proporció, per descomptat, és fidel reflex de com segueix de masculinitzada la nostra societat. A més, dins d'eixe xicotet percentatge femení destaca el pes de la idiosincràsia religiosa, ja que són els noms de les santes els que reben més atenció a l'hora de donar nom als carrers.
Concretament, sobre un total de 315 vials, només 10 reben nom de dona, mentres que 107 s'assignen a hòmens i la resta, un 62%, acull denominacions diverses.
En la proposta que ha fet l’equip de govern del PP per a designar tres nous carrers, els tres són d’homes. Tres professors universitaris que, segurament, tindran molts mèrits per a donar el nom a un carrer, però en l’actual situació de marginació de les dones en els noms de carrers, cal canviar de perspectiva i començar a fer justícia posant noms de dones als nous carrers de Paterna, a fi que comence a fer-se extensiva la igualtat també als noms dels carrers.
"Si defenem una ciutat que contemple les necessitats de les dones i la seua perspectiva de l'espai, no podem deixar que els nostres carrers, els seus noms, continuen sent el reflex d'una societat que prioritza el masculí sobre el femení. Les dones i els homes han contribuït per igual a construir la nostra societat, posar el nom d’una dona a un carrer és un reconeixement a eixa dona, però també contribueix a fer visible l’aportació de les dones a la societat, a fer-les visibles. Ha arribat el moment de ressaltar les figures femenines". Estes són paraules que ha triat aquest matí la regidora de Compromís per Paterna, Cristina Domingo, per a expressar molt més que una declaració d'intencions.
En aquest sentit, l’edila ha manifestat que "des de Compromís per Paterna animarem al moviment associatiu per a que s'elaboren propostes al Consell Sectorial de noms de dona per als carrers dels nous sectors previstos en el municipi". De fet, algunes associacions de dones ja han manifestat la seua intenció de començar a treballar aportant solucions que ajuden a continuar avançant en la construcció d'una societat realment igualitària.
Madame Curie, va ser una gran científica
Florence Nigthingale, va ser la primera dona infermera
Rosa Parker, un símbol de la lluita contra el racisme.
Clara Campoamor, figura clau del feminisme espanyol.
María Moliner, Lexicògrafa i bibliotecària
Victòria Sau, Llicenciada en Psicologia i en Història Contemporània i professora de Psicologia Diferencial en la Universitat de Barcelona.
Cèlia Amorós, Filòsofa i teòrica del feminisme, és una de les pensadores feministes més importants de l'actualitat
Maria Blanchard, Pintora espanyola
Mª Angeles Galino, Pedagoga espanyola contemporània. Primera dona que va accedir a una càtedra en la Universitat Complutense.
24 de gener de 2008