Ens hem traslladat a: www.compromisperpaterna.com

dimecres, 14 de maig del 2008

Propostes de la Canyada


Allargar i diversificar el carril bici

El canvi climàtic ens exigix un replantejament d’alguns dels hàbits que tenim molt interioritzats, però que hem de començar a canviar si volem reduir les emissions de CO2. Un d’ells és l’ús exagerat del cotxe per a trajectes curts. La Canyada és un barri molt extens. Hi ha gent que viu a l’entrada del Plantío o a Entrecruces i arribar al centre li suposa més de vint minuts caminant. Per això la gent agafa el cotxe, i també perquè hi ha molta gent enganxada al cotxe, que cal dir-ho tot. Però molt possiblement, si hi haguera itineraris segurs per a poder anar en bici, hi hauria moltes més persones que l’agafarien per a arribar al centre, i moltes xiquetes i xiquets que podrien anar en bici a l’escola, i no en el cotxe de sos pares. A més, cal fer un carril bici per a connectar els diferents nuclis de Paterna i també per a poder arribar a València.

Per tot això, propose:

La construcció d’un carril bici al llarg del carrer 29, diferenciat de la calçada, per a poder anar en bici tranquil·lament, que connecte després amb el futur carril del nou camí del Rabosar en projecte.

Connectar el carril bici des del carrer 1 fins al començament de la Fuente del Jarro, és a dir, per la carretera que travessa el by pass. Hi ha gent que no va al carril bici de la Fuente del Jarro perquè li fa por eixe tros de carretera.

Preveure un carril bici pel nou camí del Rabosar fins a la connexió amb el carril que va a les facultats. Així tindríem un carril bici des de la porta del sol fins a les facultats directament.

Fer un carril bici des de Paterna fins a València, per l’antic camí de Campanar.

Instal·lar aparcaments per a bicicletes a l’estació del metro, a la plaça i al poliesportiu, i també bancs. Si anem a anar més en bici, caldran aparcaments. En el meu treball hi ha aparcaments per a bicis des de fa 15 anys. Al principi només aparcava jo. Actualment, si algun dia arribe tard, ja no em queda lloc per a aparcar. Posar aparcaments estimula l’ús de la bici.

D’altra banda, si s’estan millorant les voreres per a que la gent puga caminar sense perill, caldrà instal·lar alguns bancs en llocs estudiats, especialment per a que la gent major puga descansar quan passeja.

Plantar arbres en les voreres que tenen escolcells (alcorques) però no tenen arbres o han talat els que hi havia. A poc a poc, les voreres de la Canyada es van quedant sense arbres: en alguns casos els talen perquè estan malalts, suposen un perill o alcen les tanques dels xalets. En altres casos, l’Ajuntament reposa les voreres i allà on hi havia un escolcell sense arbre posa ciment. Entre unes coses i altres, la fisonomia del barri està canviant.

Crec que cal mantindre i augmentar la massa forestal urbana. És convenient perquè els arbres creen un microclima que redueix la calor a l’estiu, perquè absorbixen CO2 i perquè són molt bonics i alegren la vista i l’esperit. A més, esta proposta ha d’incloure la plantació d’arbres en determinades voreres per a impedir els aparcaments damunt de les voreres. Com saps, hi ha algunes zones pròximes a la plaça on els cotxes aparquen damunt de la vorera. La zona de l’església n’és un exemple. Per a impedir estos aparcaments, a més de les multes, es podrien plantar arbres poc separats. Són més estètics que els bolardos i necessiten menys manteniment que les jardineres, i fan el mateix paper.

Peatonalitzar la plaça de la Canyada

Esta proposta ix periòdicament en les reunions de la junta de barri, però sempre es vincula amb el soterrament de les vies. I si es pensara alguna alternativa per a peatonalitzar alguna part de la plaça, o tota?

Canviar les luminàries per altres més eficients

Hi ha previst canviar 400 luminàries a una zona del Plantío amb subvencions de la Generalitat. Propose que també canvien les luminàries del centre, que encara són de bola i produïxen una contaminació lumínica considerable i una despesa energètica molt elevada.

Instal·lar un SPA en el poliesportiu.

Esta no és una proposta de primera necessitat, però precisament SPA vol dir salut per l’aigua, i la sauna, el bany de vapor, l’aigua freda i calenta alternativament, tonifiquen el cos i rebaixen la pressió arterial. No és una instal·lació cara i crec que hi ha espai en la piscina per a poder-lo instal·lar.

I per a la gent jove, què?

En l’any que portem de nou govern municipal no s’ha augmentat l’oferta cultural als barris ni s’estan oferint activitats lúdiques i culturals que puguen atraure especialment la gent jove. I els pressupostos participatius, ara per ara, només poden fer referència a les inversions en infraestructures i serveis. Este tipus de qüestions són competència exclusiva del govern municipal. Únicament es podria demanar un centre juvenil, ja que això sí que és una inversió. I perquè no fóra molt car –expropiació de terrenys, construcció–, es podria llogar alguna planta baixa entre tantes que estan buides al barri. Vull recordar-vos que l’Ajuntament està pagant el lloguer de Villa Amarga, que actualment està ocupada per l’oficina tècnica del Parc Natural del Túria, que hauria de pagar la Conselleria, i no els impostos de les paterneres i paterners. Per tant, per què no podria pagar l’Ajuntament unes instal·lacions on es realitzaren activitats de participació i dinamització juvenil, igual que està la llar de jubilats?

Continuar la reposició de voreres.

La reposició de voreres i la repavimentació va ser la proposta més votada en el pressupost participatiu de l’any passat. I per això s’han reposat moltes voreres i s’han repavimentat alguns carrers amb els diners del pressupost participatiu. De tota manera, encara queden moltes voreres en mal estat. Esta és una proposta molt important, però l’he deixada en últim lloc perquè enguany l’Ajuntament té previst continuar reposant les voreres amb el pressupost ordinari. En tot cas, caldria saber quin pressupost destinarà a reposar les voreres de la Canyada per a proposar destinar una part del pressupost participatiu a la reposició de voreres.

Finalment, vull dir-te que les tres propostes més votades en l’assemblea de la Canyada es presentaran a l’Assemblea General dels Pressupostos Participatius. Esta Assemblea General –a la qual pertanyen els representants de totes les juntes de barri i dels consells sectorials, i dos representants elegits en les assemblees de cada un dels barris– votarà una a una les tres propostes de cada barri tenint en compte els vots que ha rebut en cada barri, si és una obra bàsica o no, la quantitat de població beneficiada, etc., i finalment farà una llista ordenada de les més votades a les menys votades per a anar-les executant fins a esgotar el pressupost disponible, sempre tenint en compte que no es pot quedar cap barri sense inversions.