Ens hem traslladat a: www.compromisperpaterna.com

dimarts, 28 d’octubre del 2008

Compromís amb el Sàhara


La situació que travessa el poble sahraui, amb milers de refugiats en els campaments a Algèria i la població vivint davall l'ocupació marroquina reclama per part de totes les persones solidaritat i suport. I en particular dels responsables públics.
Paterna ve des d'anys mostrant el seu suport al poble sahraui tant en l'econòmic, amb el finançament de projectes de desenrotllament com amb l'acollida de xiquets/es dins del programa vacances en pau que l'Associació Sahara Lliure de Paterna que organitza cada any. Hui volem que este suport solidari es mostre reafirmant la preocupació per la situació d'injustícia que viu la població sahraui i pel necessari acord per a superar el conflicte que l'ocasiona.
El procés de descolonització del Sàhara Occidental –Més de trenta anys després- continua pendent de solució, sense que les permanents resolucions de nacions Unides reafirmant l'exercici del principi del dret a la lliure determinació del poble sahraui acabe acceptant-se. Eixe estancament provoca un conflicte polític que afecta l'estabilitat, seguretat, desenrotllament i futur de la regió, una permanent violació dels drets humans dels ciutadans en les zones ocupades així com un greu problema humanitari a causa de la situació de la població saharaui en els campaments de refugiats en Tindouf (Algèria), dependents de la cooperació i ajuda internacional per a la seua supervivència.
L'ajuda humanitària s'ha vist reduïda progressivament en els últims anys. A Espanya –Al seu govern, a les seues institucions, a les diverses administracions, a les forces polítiques, a les organitzacions socials, a la seua societat-, li correspon, com a antiga potència colonial jugar un paper actiu i una implicació politicadiplomàtica directa en la resolució d'este problema descolonitzador inacabat, sobre la base de les normes i principis de la comunitat internacional, consagrats pel dret.
Des que el Regne del Marroc i el Front Polisari acordaren buscar una solució al conflicte en el marc de l'ONU fa ja 18 anys, este organisme ha presentat cinc plans distints per a tractar de desbloquejar la negociació entre les parts. El resultat ha sigut fins ara molt limitat, perquè des que es va posar en marxa el pla d'arreglament en 1991, les autoritats marroquines no han cessat d'aplicar tàctiques dilatòries que li han servit per a guanyar temps, mantindre la seua ocupació de facto del territori, i continuar amb la violació dels drets humans de la població.
Només fa uns dies hem despedit a un grup de xiquets i xiquetes que darrere d'uns mesos de vacances en la nostra localitat han tornat als campaments de refugiats. Seria important continuar mostrant el nostre suport incidint per a una solució definitiva que alleuge la seua situació.

És per això que demanem al Ple Municipal aprove els següents acords:
ACORDS
1.- Subscriure el manifest de la campanya Tots amb el Sàhara que sol·licita del govern de la nació el reconeixement de l'estatus diplomàtic del Front POLISARI com a forma d'avançar en el procés de Pau, hui estancat.
2.- Es dirigisca al govern de la nació, Instant-li a què Defenga la necessitat una solució urgent, justa i definitiva al conflicte del Sàhara Occidental, en el marc del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, d'acord amb la legalitat internacional, que permeta resoldre el drama humanitari que viu el Poble Saharaui des de fa més de trenta anys.
3.- Demanar al govern d'Espanya que promoga totes les iniciatives polítiques que contribuïsquen a aconseguir un acord consensuat entre les parts, que respecte la legalitat internacional i el legítim dret del Poble Saharaui a la lliure determinació d'acord amb la Carta de les Nacions Unides i les resolucions del Consell de Seguretat.
4.- Així mateix que Espanya incremente substancialment l'ajuda humanitària i la cooperació tècnica, als campaments de refugiats saharauis i adopte les mesures necessàries que contribuïsquen a previndre de forma urgent una crisi alimentària en els campaments saharauis, aportant els fons necessaris al Programa Mundial d'Aliments.
5.- Sol·licitar al govern que inste a les autoritats marroquines a què posen en llibertat als presos saharauis empresonats per l'exercici dels seus drets i llibertats fonamentals i s'abstinguen de tota vulneració dels Drets Humans en este conflicte.
6.- Que es trasllade el present acord a la Gobern de la Nació, al president de la Generalitat Valenciana, al Consell de Benestar Social, a l'Associació de Veïns, a les Juntes de Barri i associacions del municipi.
PLE D'OCTUBRE: CONSENSUADA PER TOTS ELS GRUPS A INSTÀNCIES DE COMPROMÍS