Ens hem traslladat a: www.compromisperpaterna.com

dijous, 15 d’octubre del 2009

Compromís per Paterna constata el fracàs de l’Ecobono com a estimulador del reciclatge de residus i les bones pràctiques ambientals



L’Ajuntament només ha ingressat un 9,2% més per la venda de residus des que s’implantara la nova fórmula de devolució de la taxa, el famós Ecobono

L’Ajuntament de Paterna només ha ingressat al 2008 un 9,2% més que fa dos anys en concepte de venda de residus per reciclatge. Cal recordar que ha sigut al 2008 quan l’equip de govern va començar la seua campanya de devolució de la taxa de fem mitjançant una nova fórmula que han anomenat Ecobono.

El sistema d’ecobono consistix en la firma d’un document pel qual la persona es compromet a reciclar els seus residus, és a dir, a fer separació i a utilitzar els diversos contenidors (envasos, vidre, paper i orgànic). A canvi d’este compromís, l’ajuntament li retorna uns diners, que amb el temps seran equivalents a la taxa del fem que esta persona va pagar.

Però les xifres de beneficis obtinguts per la venda de residus demostren que això no ha sigut així, tal com ja va apuntar Compromís en aprovar-se l’Ecobono. Aleshores, la portaveu de Compromís per Paterna Loles Ripoll va preguntar l’equip de govern sense obtindre resposta: “Com justifiquen vostès la subvenció de l'Ecobono? Com saben que estimularà el reciclatge? Quin seguiment faran vostés d'estes conductes?”.

Per això, a banda d’aquestes fórmules absurdes que s’ha vist que no fomenten el reciclatge, Ripoll ha cridat l’atenció sobre la falta de contenidors d’envasos que hi ha en el municipi. Així, mentre hi ha 1.100 contenidors per a fem orgànic, només hi ha 120 per a envasos. Per a Ripoll "L’Ajuntament no facilita la separació del fem al no col·locar al costat de cada contenidor de fem orgànic un altre per a envasos; d’esta manera, molts veïns tiren el fem tot junt en el contenidor que tenen més prop, que és el de restes orgàniques, i així no es pot ni reutilitzar el fem orgànic per a adob, ni tampoc es poden vendre els envasos".



L’any 2007 l’Ajuntament de Paterna va ingressar 129.169,77 euros per la venda d’envasos, i al 2008 154.498,68 euros, un 9,2% més. Cal dir que el percentatge del que estem parlant s’enquadra dins d’una mínima pràctica del reciclatge: dels dades aportats per l’auditoria ambiental es desprèn que la quantitat que reciclem a Paterna és ínfima perquè no arriba al 7 por cent en envasos; en paper es del 17%, y el vidre és un poc més alt, un 25%. La reutilització de envasos, especialment de vidre, que era normal fa anys, en la actualitat és inexistent.

Esta quantitat seria molt més elevada si els contenidors d’envasos igualaren als de matèria orgànica. “Això sí que és estimular les pràctiques ambientals: en els ajuntaments on al costat de cada contenidor de fem orgànic hi ha un altre per a envasos s’ha comprovat que el percentatge de les persones que separen el fem ha augmentat significativament", apunta Ripoll.

Per això, l’Ajuntament ha d’adquirir amb urgència els contenidors d’envasos necessaris per a igualar als de matèria orgànica. Amb els diners que entrarien en les arques municipals pels envasos es podrien pagar en pocs anys els nous contenidors.

D’altra banda, Compromís per Paterna ha reiterat la necessitat de redactar una ordenança de neteja que informe sobre recollida i reciclatge de residus i, a més, establisca sancions a qui infringisca la norma. Per tant, tres han de ser les accions que ha d’impulsar l’ajuntament: facilitar, informar i reglamentar, per a fer que la població de Paterna participe en una gestió sostenible dels residus i que el medi ambient isca guanyant.

1 comentari:

Anònim ha dit...

OTRA MENTIRA MÁS DEL PP Y DEL SR. AGUSTI A LA CABEZA