Ens hem traslladat a: www.compromisperpaterna.com

dimarts, 12 de gener del 2010

Compromís posa en evidència al PP al convertir en llei el codi ètic de Rajoy



Les autoritats haurien de declarar regals de més de 50 euros i l'oposició entraria en els consells d'empreses

Compromís va presentar ahir un "pla de xoc per la democràcia i la transparència en la vida pública i contra la corrupció" que conta amb una bateria de mesures com la creació d'un registre d'obsequis a autoritats i funcionaris de l'Administració, així com una norma que reguli els regals que aquests fan a tercers, ja que "la discrecionalitat no està renyida amb la transparència i el control, i no és sinònim d'arbitrarietat". Així ho va explicar la diputada Mónica Oltra, al costat de Mireia Mollà, qui va presentar les proposicions de llei que planteja el seu grup, en la qual va instar a convocar un ple monogràfic sobre la corrupció, ja que "ja existeixen mesures" concretes per a debatre. Es tracta d'una proposició de llei per a regular el règim dels obsequis, que inclou sancions. A més, contempla la creació d'un registre dels obsequis i les atencions protocol·làries a les autoritats, funcionaris i empleats públics de l'Administració valenciana, que tindrà caràcter públic. La proposta de norma prohibix que les autoritats acceptin regals de contractistes i obliga als càrrecs públics, inclosos els diputats, a declarar en el citat registre els obsequis de valor superior a 50 euros o de 250 euros en un semestre. En el cas de presents de més de 2.000 euros -com es va donar en la branca valenciana del cas Gürtel-, passaran a formar part del patrimoni públic.

Empreses i fundacions
El pla també inclou una llei sobre despeses protocol·làries i altres regals de representació de l'administració. Altres dues iniciatives estan dirigides a les fundacions i empreses públiques o amb representació majoritària de la Generalitat i preveuen que els patronats o consells d'administració conten amb representació parlamentària, en proporció al nombre de diputats però que, en qualsevol cas, siga d'almenys un representant per grup. També contemplen que es nomenen tres auditors públics per cada entitat, dels quals un serà a proposta del grup que done suport al Govern i dos de l'oposició. La norma també preveu la possibilitat que el ple no ratifique les propostes i sosté que, en aquest cas, la fundació o empresa en qüestió "no podrà realitzar cap activitat ni rebre consignació del pressupost de la Generalitat".

Contractes menors i caixes
A més, el pla conta amb una proposició de llei per a crear un registre de contractes menors i pagaments per caixa fixa, que també inclourà una secció de contractistes, els quals s'haurien d'inscriure tres mesos abans de contractar amb l'administració. Oltra va apuntar que les mesures estan incloses en el codi ètic aprovat pel comitè Executiu del PP, pel que si els diputats populars voten en contra "primer haurien d'explicar-lo al president del PP, Mariano Rajoy, i després als valencians". També es demana la reforma del reglament de les Corts perquè l'elecció de persones en les Corts siga sempre la proporcionalitat entre els grups. D'aquesta manera, s'evitaria el floc del PP en les caixes com represàlia pel cas Gürtel.