Ens hem traslladat a: www.compromisperpaterna.com

dijous, 25 de febrer del 2010

"TENIM UN BOSC TALAT i MUTILAT"



Transcrpció del discurs de la Regidora de Compromís, Cristina Domingo al Ple de les Tales:


Senyor alcalde:

Han passat moltes coses des de les primeres tales de 2007. Després d’aquelles tales, ja amb el PP governant l’ajuntament, la regidora que els parla, en vista de la situació creada, de la destrossa realitzada i de la gran alarma social, va proposar a l’alcalde formar una mesa de tales per a estudiar com podria intervindre l’ajuntament per a evitar que es tornaren a produir unes tales tan salvatges. L’alcalde va acceptar esta proposta i al cap d’uns mesos va convocar la mesa.

Un dels acords de la mesa va ser que l’ajuntament interposaria un recurs per a que fóra reconeguda la potestat municipal per a exigir llicència a les elèctriques. I la resolució judicial va donar la raó a Paterna. Però Iberdrola va impugnar esta resolució judicial. Era el maig de 2009. I què va passar després?

L’Ajuntament va convocar la mesa de tales perquè REE havia anunciat que anava a talar baix de les seues línies. La mesa vam estudiar el projecte de conveni amb REE i els termes de la llicència que anava a donar l’ajuntament. Segons vam observar, les tales de REE van ajustar-se a la llicència, fins i tot van fer una tala pilot que va ser supervisada per membres de la Coordinadora del Bosc. Això va ser en juny/juliol de 2009. Des d’esta data, senyor alcalde, no va tornar a reunir la mesa de tales. Però sí que passaren moltes coses importants que havia d’haver debatut esta mesa i que ni tan sols sabíem els grups de l’oposició.

Resulta que REE ha impugnat la llicència municipal perquè no vol reconéixer l’autoritat municipal per a autoritzar les tales, tampoc ha firmat el conveni que va aprovar este Ple en el qual es detallaven unes condicions per a reforestar, i a més no ha complit l’obligació de plantar tres arbres per cada arbre talat que estava en les dos llicències municipals que se li havien donat.

I què ha fet l’ajuntament? No ha informat de res d’això a la mesa de tales i, damunt, no ha obert cap expedient sancionador a REE per no reforestar. Ha deixat que es passaren els terminis, un vencia en setembre i l’altre en gener.

Senyor Gabarda, vosté ha dit en la premsa que ha arribat a un acord amb REE quan REE està portant al contenciós totes les resolucions municipals!!! Per a poder parlar de bona voluntat, REE ha de retirar els recursos. Ha d’acceptar l’autoritat municipal per a exigir una llicència, ha d’acceptar reforestar, i ha de subscriure el conveni que fins ara no ha volgut firmar. Si fa això mostrarà la seua bona voluntat, si no, no diga vosté en premsa que REE té bona voluntat, perquè l’únic que fa amb eixes declaracions és ocultar la veritat a l’opinió pública i donar una imatge falsa d’esta empresa.

Després de REE, Iberdrola va sol·licitar la llicència en octubre de 2010, i el senyor Gavarda continua sense convocar la mesa de tales i dóna la llicència a Iberdrola. I quan el 25 de gener, el mateix dia del Ple, l’alcalde ens anuncia que portarà al Ple un conveni amb Iberdrola, davant de la disconformitat dels portaveus de l’oposició i d’un escrit de la Junta de Barri de la Canyada, l’alcalde retira el punt.

Mentrestant, el senyor Gabarda no havia convocat la mesa de tales quan Iberdrola va sol·licitar llicència, va donar la llicència sense convocar la mesa de tales, ni tampoc va convocar-la abans de presentar el conveni al Ple. Lògicament, això va indignar a les entitats de la mesa de tales i als grups de l’oposició. Es va convocar una mesa quan Iberdrola ja havia començat a talar, el 27 de gener. En esta mesa, jo mateixa vaig preguntar al senyor Gavarda si hi havia funcionaris de l’Ajuntament supervisant les tales. La resposta del senyor Gavarda va ser que “està la policia municipal i jo també he anat”.

En eixa reunió va quedar clar que només hi havia anat la policia municipal i no personal tècnic, i a més, que no havia estat continuadament durant tots els treballs. Sap vosté, senyor Gavarda, què diu la llicència que vostés van aprovar? “la realización de los trabajos estará sometida a la supervisión de la policía local y personal técnico designado por el Ayuntamiento”. Pel que acabe de dir, tenim dubtes més que fundats que l’ajuntament no ha fet bé les coses. Que no tenien encara tècnic de medi ambient? Haver enviat un altre tècnic. Haver fet bé les coses. En una primera inspecció de les tales realitzades, fa la sensació que Iberdrola s’ha extralimitat molt en les tales.
Per això la mesa de tales ha exigit un informe per escrit dels resultats de la inspecció post-tales, informe que vostés encara no han facilitat, per si correspon iniciar un expedient sancionador. La Mesa de Tales ha demanat este informe en dos cartes, i vosté encara no l’ha aportat. I no es podrà avançar si no se sap què ha passat. Per això la mesa vol saber què ha passat per a que no es repetisca, i després parlar de futur.

Què haurien d’haver fet vostés?

- Primer, informar a l’opinió pública del que estaven fent realment les elèctriques i no donar una imatge falsa de la seua actuació en este tema.

- Segon, convocar la mesa de tales per a que estiguera informada del que estava passant i que els passos que s’anaren donant es feren consensuadament.
Com desbloquejar la situació?

- Vostés han d’aportar els informes que demana la mesa de tales: informes de la supervisió que vostés diuen que van fer, per escrit, i de la inspecció post-tala.

- D’altra banda, hi ha un altre problema que s’ha posat de manifest, i és que l’Ajuntament ha donat la llicència no basant-se en una norma pròpia, perquè l’ordenança de l’arbolat només fa referència a la reforestació de 3 arbres per cada arbre talat, però no diu res de les condicions en què s’han de fer els treballs forestals baix de les línies elèctriques.

Per això és necessari millorar l’ordenança de l’arbolat, per a referir-nos a una norma pròpia municipal quan donem la llicència. En este sentit va la moció que Compromís vam presentar i que vam aprovar el dilluns en el Ple. Creiem que és necessari que l’ordenança contemple que les elèctriques aporten un programa per escrit de la vegetació que es vorà afectada, arbre a arbre, i un programa de reforestació. Tot això ha de quedar reflectit en l’ordenança. I la mesa de tales, en la qual hi ha personal tècnic molt qualificat, pot avançar molt en este sentit. Això és el que cal fer a partir d’ara.


SEGONA INTERVENCIÓ


Senyor alcalde, no poden eludir la seua responsabilitat en tot el que ha passat...
Vostés han de respondre als requeriments dels integrants de la Mesa de Tales i convocar-la adjuntant els informes i la moció aprovada en el Ple ordinari per a reiniciar els treballs, però abans han de reconéixer els greus errors de comunicació i de falta de mecanismes de participació ciutadana. Vosté no ha de treballar al marge sinó conjuntament amb el moviment social per a aconseguir com a objectiu una norma municipal que concilie el deure de les elèctriques a efectuar tasques de silvicultura preventiva per a evitar incendis forestals i el màxim respecte al medi ambient, minimizant els efectes contra la vegetació i els arbres.

Fa falta conéixer l’adequació de les tales efectuades als límits de la llicencia i fa falta saber si es faran expedients sancionadors per les possibles irregularitats.
Fa falta que les elèctriques complisquen el deure de reforestació que les imposen les llicencies atorgades i davant la seua resistència judicial, contraposar una actitud de fermesa, cosa que fins ara no han fet.

Aprofiten que el dilluns passat la proposta de Compromís va aconseguir la unanimitat municipal. Fa falta recuperar la col·laboració de la resta d’entitats de la mesa de tales que ara mateix no es fien perquè se senten enganyats.

De vostés depén. I per últim volem recordar-los que este problema només acabarà quan les línies elèctriques siguen traslladades. Els recorde un titular que van traure a bombo i platerets en juny de 2007: “El Ayuntamiento impulsará un acuerdo para desviar las líneas de alta tensión del bosque de La Vallesa”. I González Pons es va comprometre quan va declarar el parc natural al trasllat de les línies. Encara estem esperant un avanç en este sentit.

Per tant, i recopilant, el full de ruta que els proposem és el següent:
- Cal que exigisquen a les companyies elèctriques que acaten l’autoritat municipal.
- Que responguen a la mesa de tales de les actuacions realitzades en l’última tala i revitalitzen la mesa com a organisme idoni per a estudiar i consensuar la millora de l’ordenança de l’arbolat i possibles convenis.
- Que entaulen converses amb les elèctriques per a que desplacen les línies fora del bosc.

Miren, si posem en una balança el que ha passat només tenim un montó d’arbres talats. No entrem ara en si s’han ajustat a la llicència en tot o en part.
Volem dir-los que vostés van eixir en una pancarta oposant-se a les tales, i ara, què tenim? Tenim un bosc talat, mutilat. Vostés han de demostrar que realment estan per la labor de la defensa del bosc amb fets i no amb paraules i notes de premsa, i que no només volen posar-se darrere d’una pancarta o posar-se una pegatina. Ara la pilota està en la seua teulada i esperem que no desaprofiten esta oportunitat.