Ens hem traslladat a: www.compromisperpaterna.com

divendres, 7 de maig del 2010

COMPROMÍS PER PATERNA DENÚNCIA QUE EL PP ES NEGA A REGULAR ELS RITUS LAICS

Segons l'alcalde, s'estudiarà cada sol·licitud, però no volen aprovar una ordenança que els regule, com els matrimonis


El PP va fer valdre una vegada més la seua majoria absoluta per a rebutjar la proposta de Compromís que demanava que l'Ajuntament redactara una ordenança per a garantir a la ciutadania les cerimònies denominades “de pas”, concretament els quatre actes civils com són: la benvinguda, el compromís ciutadà, la boda i la despedida.

L'argumentació de l'alcalde va consistir en el fet que ja s'havia iniciat un expedient de benvinguda civil, i que no feia falta ordenança. Que cada persona que volguera que l'ajuntament realitzara una cerimònia civil ho tenia de sol·licitar a l'ajuntament. Però, segons ha afirmat Loles Ripoll, membre d'Iniciativa i portaveu de Compromís “fa mesos que tenen una sol·licitud de benvinguda i encara no l'han tramitat. A este pas, la xiqueta o el xiquet anirà caminant a la cerimònia. A més, la nostra proposta pretenia facilitar les coses a la ciutadania amb una regulació clara d'estes cerimònies, igual que ocorre amb el matrimoni civil, i inclús havíem plantejat un termini de tres mesos per a redactar l'ordenança, a fi que s'agilitzara la seua redacció, però el PP s'ha negat”.

Des de Compromís no entenem perquè el procés ha de fer-se al revés, esperant les sol·licituds, quan és el consistori qui ha d'oferir els servicis, tant si se sol·liciten com si no. “És evident que el govern del PP no vol facilitar les coses a les persones que vullguen realitzar este tipus de cerimònies“, ha manifestat Loles Ripoll.


Segons Ripoll, regidor portaveu de Compromís i membre d'Iniciativa: “és vergonyós i resulta una burla cap a la ciutadania que l'ajuntament no garantisca estes quatre cerimònies civils als que no vullguen optar per cerimònies religioses, després de tants anys en què l'estat es considera laic i aconfessional”.

Finalment, Compromís vol fer un crida a totes les veïnes i veïns de Paterna que vullguen que l'ajuntament regule estes cerimònies perquè facen instàncies personals sol·licitant-les. Ripoll ha afirmat que “tenim el convenciment que la pressió ciutadana farà que finalment regulen estos actes. La societat practica cada vegada menys la religió, per això hi ha moltes persones que volen realitzar cerimònies civils per a celebrar amb familiars i amics les fites importants de les seues vides, especialment els naixements i les exèquies, a més del matrimoni. Per això molts ajuntaments ja els estan regulant. Esperem que les sol·licituds ciutadanes facen canviar d'actitud a l'equip de govern del PP

Publicat:
PATERNA AHORA
PATERNA AL DIA
HORTANOTICIAS

3 comentaris:

Anònim ha dit...

¿És que cal fer tantes cerimònies civils a còpia de les religioses? ¿No volem ser un estat laic i tanmateix ens agraden tant les cerimònies religioses que en volem tindre les mateixes però sense església? Si volem fer festa quan naix el nostre fill o a la majoria d'edat ho fem a casa i ja está.
Cal llegir la reflexió d'un membre del BLOC:
http://www.pagina26.cat/tendencies/9219.html?joscclean=1&comment_id=987
http://enricnomdedeu.blogspot.com/2009/08/bateig-civil-levante-emv-150809.html
--
El matrimoni és una institució civil que implica el canvi de condició social d’una (de dues) persones, i té conseqüències legal: és per tant un acte jurídic. Durant la dictadura, quan una parella volia casar-se, estava pràcticament obligada a passar per l’església. En el millor dels casos, si acreditaven ser d’alguna de les poques confessions tolerades (com ara els testimonis de Jehovà) podien casar-se per eixe ritus. Per això, per als qui considerem que cal una nítida separació entre Església i Estat, els matrimonis civils són un evident avanç. Fa no massa anys es va fer un canvi legislatiu, que permetia que estes cerimònies les oficiara, a més d’un jutge, o un jutge de pau, l’alcalde de cada municipi. I per delegació del batle, qualsevol regidor. Per això hi ha gent que es casa als ajuntaments. Ara, però, des d’alguns sectors es defensa que als ajuntaments tinguen lloc també batejos civils.

És un debat interessant. En primer lloc, cal entendre que no tenen gens de relació una boda i un bateig. Mentre que la primera és un acte jurídic civil que canvia l’estat legal de la persona, la segona, el bateig, és exclusivament una cerimònia religiosa. I no de totes les religions. Quin sentit té, que l’administració, faça competència a l’Església, sinó és des de l’obsessió anticlerical d’alguns, que inconscientment, repeteixen els mateixos esquemes mentals que els catòlics? No hi ha equivalent civil al bateig. Quan un nadó naix, se l'inscriu al registre civil, és un mer tràmit administratiu. No hi ha cap cerimònia. Si els qui reclamen batejos civils, el que demanen en realitat és que es puga inscriure un nadó en l’ajuntament i no en el jutjat, crec que la resposta ha de ser que no. Ja tenim prou faena els ajuntaments com per fer la de les altres administracions.

A més a més, l’estructura mental de qui demana això és tan cristianocèntirca que no se n’adona, o el que és pitjor, ignora, voluntàriament, els «drets civils d’agnòstics d’altres creences». Per què no fer una cerimònia civil substitutiva del bar Mizvà dels jueus o de l’aquiqa dels musulmans? I la circumcisió comuna a les dues religions, què fem? Se n’encarrega el regidor delegat d’Ermites o el de Sanitat? Hem de fer una circumcisió civil? Al cap i a la fi, és la forma de fer pública l’aliança amb Déu, com ho és el bateig per als cristians. En algunes tradicions subsaharianes, hui presents a la nostra ciutat, hi ha una festa iniciàtica quan les dones tenen la seua primera regla. Fem una festa a l’ajuntament? Ix Alberto Fabra vestit de blanc pronunciant un discurs sobre la «Passió pel tampó»? Des d’una concepció laïcista de la societat, aquells qui apostem per separar la «res pública» de les religions, hauríem de tenir clar que l’Ajuntament és una institució civil i ha d’estar al marge dels ritus religiosos.

Anònim ha dit...

Tot molt bè, el cas es que hia gent que SI QUE VOL que els ajuntaments donen aquests serveis...crec que de vegades fem les coses masa complicades...es un servei i la ciutadadania te dret, un altra cosa es que s'utilitze...o no, NO ES OBLIGATORI...

Anònim ha dit...

Me parece patético como reniegan de los "actos religiosos" y los copian exigiendo derechos... El hecho de bautizar a un bebé era porque según la tradición cristiana el que no recibiera la bendición del agua no iria al cielo. ¿Es que no van a ir al cielo si no pasan por el Ayuntamiento? Por favor! Tremenda ignorancia la de ustedes.