Ens hem traslladat a: www.compromisperpaterna.com

dimarts, 26 d’octubre del 2010

PATERNA S'OPOSA PER UNANIMITAT DE TOTS ELS GRUPS A LA INSTAL·LACIÓ DEL MAGATZEM RADIOACTIU DE ZARRA

Si el magatzem vinguera a Zarra, pel by pass passarien un total de 19 convois a l'any procedents d'Ascó i Vandellós amb residus altament radioactius

Compromís per Paterna ha presentat al ple, celebrat hui, una moció que s’ha aprovat i en la qual Paterna s'oposa a la ubicació del magatzem nuclear a Zarra. La portaveu municipal de Compromís per Paterna, Loles Ripoll, afirma que la situació, en cas que definitivament vinga el magatzem nuclear, “pot ser més seriosa d’allò que pensem perquè haurem de veure com passen 19 transports anuals prop de Paterna, pel by pass, amb residus procedents de les centrals Ascó I, Ascó II, Vandellòs II i Vandellòs I. D’esta última, amb residus que venen des de França”.

En cas d’accident, les conseqüències podrien ser molt serioses si els residus isqueren a la superfície i contactaren amb la biosfera, amb possibilitat de contaminar amb radioactivitat aire, terra i persones", afegeix Ripoll. Malgrat circular a 40 km/h com a màxim i amb escorta policial, “estos vehicles que transporten mercaderies perilloses com els residus radioactius, i que estan obligats a senyalitzar-ho amb les etiquetes de perill pertinents com per exemple el trèbol esquematitzat per al materials radioactius, poden tindre una fallida i causar una catàstrofe”, explica Loles Ripoll.

A més a més, la regidora de Compromís per Paterna recorda que la vida dels residus d’alta activitat “pot arribar a ser superior a les desenes de milers d’anys, segons el tipus de residu. Per exemple, hauran de passar 482.000 anys per a que el plutoni-239 deixe de ser radioactiu, 34.000 anys per al radio-226, 112.000 anys en el cas del carboni-14, i així podríem seguir donant dades molt preocupants”.

Amb la d’ara, és la segona vegada que Compromís presenta al ple de Paterna esta moció. Fa sis mesos va ser rebutjada pel Partit Popular, que va esmenar-la i va argüir que no calia “immiscuir-se” a l’exercici legítim de les competències d’altre ajuntament.

En esta ocasió, després que les direccions autonòmiques del PSOE i el PP s’han manifestat en contra, els partits locals han decidit donar suport a la moció de Compromís per Paterna. Segons Loles Ripoll, “el que compta ara és que el ple, per unanimitat, s'ha pronunciat en contra de la instal·lació del magatzem nuclear pel perill que suposaria per a les poblacions limítrofs al by pass, i no únicament per a la població de la Vall d'Aiora, per això estem molt satisfets. La coalició Compromís anem a presentar mocions semblants en altres pobles i ciutats”.

Publicacions digitals:
PATERNA AHORA