Ens hem traslladat a: www.compromisperpaterna.com

dimarts, 1 de març del 2011

COMPROMÍS REBUTJA EL NOU IMPOST PER A FINANÇAR LES INCINERADORES DE RESIDUS

La nova taxa triplicaria el que la ciutadania paga per la gestió del fem


La portaveu adjunta de Compromís, Mireia Mollà, s'ha mostrat contraria a les intencions del Consell d'instaurar un nou impost sobre el fem per a finançar la construcció de plantes incineradores.

"Esta nova taxa -ha assegurat Mollà- triplicaria en molts casos el que els ciutadans estan pagant ara per la gestió del fem. Des de Compromís rebutgem estes intencions del govern del PP, que clarament ha seguit una estratègia de desestiment de funcions per a què es col·lapsen les plantes de gestió de residus i així plantejar com a única eixida viable la incineració del fem".

"Els fums i les cendres resultat de la incineració de residus són altament contaminants i són alliberats a l'atmosfera o acumulats en abocadors especials -ha afegit la diputada -, per això el rebuig a este impost per a finançar les incineradores és, a més de la càrrega impositiva injusta que suposa, una objecció de base mediambiental".

"Els veïns d'aquelles poblacions que contaran en els seus voltants amb incineradores han de conéixer les conseqüències per a la seua salut que açò pot comportar ja que la incineració és la forma més insostenible i perillosa de tractar els residus, ja que no els elimina, només els trasllada i dispersa, alliberant a l'atmosfera noves substàncies com dioxines, furans, metalls pesats i cendres que són molt més contaminants que els materials de partida i poden arribar a ser cancerígenes”.

"I tot açò a un cost econòmic que és inacceptable existint altres formes de tractar els residus, començant per la seua reducció en origen o el seu retorn a la cadena productiva com a matèria primera. Molta de la brossa que acaba en abocadors és perfectament reutilitzable i a més el seu correcte tractament genera ocupació, redueix l'impacte mediambiental i potencia un sector que està en alça i que ha de ser recolzat".

"Des de Compromís considerem que la gestió dels residus ha de ser integral començant des de la cadena de producció per a reduir embalatges i continuar en la fase de consum per a aconseguir reduir, reutilitzar i separar. D'aquesta forma arribaríem a la fase de reciclat amb la menor quantitat possible de residus", ha apuntat Mollà.

"Nosaltres plantegem, com ja és fa en altres països, la instauració de sistemes no voluntaristes de recollida del fem, que fomenten la separació d'origen i penalitzen les pràctiques insostenibles".