Ens hem traslladat a: www.compromisperpaterna.com

divendres, 14 d’octubre del 2011

INTERVENCIO DE LOLES RIPOLL AL PLE EXTRAORDINARI D'AHIR

A continuació podeu llegir el discurs que va fer la regidora i portaveu municipal de Compromís en Paterna, Loles Ripoll, al ple d'ahir 13 d'octubre: 

3r.- ÀREA DE POLÍTICA TERRITORIAL I VERTEBRACIÓ.- APROVACIÓ DOCUMENT INICIAL D'AVALUACIÓ AMBIENTAL ESTRATÈGICA DEL PLA GENERAL D'ESTE MUNICIPI. EN CONTRA

Ens trobem hui, ací, al saló de plens de l’ajuntament de Paterna, per a parlar d’allò que pot significar l’inici de la modificació del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) del municipi.

Hem vist com el regidors d’aquest consistori hem sigut ningunejats, que la premsa coneix més el funcionament intern municipal, com per exemple l’agenda de plens, que qualsevol regidor, fins i tot millor que alguns regidors de l’equip de govern del PP que tampoc sabíen res d’un ple extraordinari.

Però entrem en el punt que ens ocupa. Hui es tracta que el ple aprove el document inicial d’avaluació ambiental, un document d’obligada redacció quan s’ha d’iniciar una modificació d’un PGOU.


Des del principi, Compromís ha trobat irregularitats, falta d’informació i de transparència. Partim que un text com el que es presenta, i que ja ha passat per la preceptiva comissió informativa, no es pot tindre en la mà per art de màgia.

M’explique, no ens quadren les dates:
-       Preguntada la senyora Villajos sobre la data que s’ha iniciat la maquinària per a dur endavant la pressumpta modificació del PGOU de Paterna, ella diu que ‘están en ello’ des de l’inici de la legislatura… Vol dir des del mes de juny? Per què no es comunica res a l’oposició?
-      Mirant l’expedient que va a la Comissió extraordinària de dimarts 11 d’octubre, apareix una providència del 3 d’octubre, 

-       I veient que el document inicial d’avaluació, inclós al mateix expedient, que és un treball que porta plànols i un estudi pormenoritzat de l’àrea afectada i de les opcions per a dur a terme l’afectació, es pot deduir que l’estudi porta encarregat i realitzat fa temps.

A tot això, en Compromís ens sorgeix un altre dubte: temps de crisi, temps de retalls, però es continua externalitzant la feina fóra de l’ajuntament. Ara  no ha sigut Broseta, no, però és l’empresa Evren qui fa l’estudi.  Quants diners li ha costat a la ciutadania de Paterna este document? Què se li ha pagat a Evren? En quin concepte s’ha facturat? Perquè… s’ha facturat? No?

Però les irregularitats i la falta de transparència continuen…

Tant l’Oficial Major com l’Interventor coincideixen en el mateix punt: falta documentació, i documentació importantísima quan s’està parlant de futures operacions urbanístiques que afecten a milions de metres quadrats. Falten dades econòmiques de la repercussió d’esta operació, operació la qual ja comença a dir-se ‘pelotazo urbanístico’.

Precisament, Compromís ja alertava la setmana passada que si es feia una requalificació d’uns terrenys, d’uns dos milions de metres quadrats, que ara no són encara urbanitzables, significaria una afectació molt gran del terreny, sense oblidar l’afectació per al trànsit i les vies de comunicació en un municipi que té cinc polígons industrials i de negocis. Ens trobarem amb un impacte ambiental brutal si es requalifiquen zones de secà, un espai natural que està travessat pel Barranc d’En Dolça i que des de Compromís hem demanat que siga un espai natural protegit.

Ara el document que es presenta parla de dos alternatives per a requalificar terrenys rústics i crear sòl residencial i/o terciari. I en Compromís ens preguntem: construirà Sumpa més vivendes que s’afegiran a la borsa de vivendes que ja té sense ocupar? Què passarà amb les naus buides de Font del Gerro o les oficines sense ocupar en Tàctica? Vestim un sant per a desvestir una capella sencera?

I tornant a les opcions que planteja el document, només algunes puntualitzacions:
-       Opció 1, la de requalificar 281 hectàrees: despareixen totalment els terrenys rústics i damunt sembla que hi hauria una zona verda que separaria les vivendes de l’area empresarial-comercial. No entenem que es destruisca terreny amb valor mediambiental i que després es parle d’una zona verda com a límit entre cases i comerços.

-       Opció 2, la de requalificar 217 hectàrees: és menys extensió de terreny però pensem que l’impacte ambiental és igual de greu que en l’opció 1.

-       Opció 3, la de Santa Rita que me quede como estoy: mantindre l’actual PGOU i fer els PAIs amb milers de vivendes en els Molins, el Pla del Rector i els sectors 2 i 8 de la Canyada. En este cas, ens trobem amb nuclis com el del Pla del Rector que es queda estrangulat i aïllat per les vies de comunicació properes, que caldria dotar de serveis i que ara mateix és materialment imposible donada la situació econòmica actual. Per no dir que si Sumpa és qui ha de fer i vendre vivendes, mal anem.

Males formes amb els regidors, amb l’Oficial Major i amb l’Interventor. Senyor Agustí, un ajuntament no és un cortijo i menys el seu cortijo, on l’aplanadora del PP destrueix els interessos de la ciutadania i passa per damunt de les advertències de l’oposició.

Raons per a donar el vot de Compromís a favor no en tenim cap. Per això, anem a votar EN CONTRA I JA ANIREM PARLANT DE LA RESTA DE DPCUMENTS QUE SEGUIRAN EN LA TRAMITACIÓ D’AQUESTA REVISIÓ BRUTAL DEL PGOU

La modificació del Pla General és un procés que necessita molts anys, un procés on es decideix el model d’urbanisme per al futur, el model de poble que tindrem, el model de ciutat que volem… Per això pensem que té la suficient envergadura i trascendència per activar els mecanismes de participació ciutadana. Un d’ells l’Agenda 21, ferramenta que vosté, senyor Agustí, s’ha encarregat de desprestigiar en Paterna, i que ara mateix serviria per a pensar una ciutat millor i més sostenible de cara a la modificació del PGOU.

Però eixa comunicació bidireccional amb la ciutadania de Paterna no li interessa o, potser, no li convé. L’Agenda 21 actualment dorm al calaix de les bones idees, i allí seguirà, perquè per a vosté i el seu equip de govern del PP és una mentida més amb la ciutadania i tot allò que implique escoltar la veu dels paterners i paterneres.


Què amaga aquest Pla Sr. Agustí? Què amaga vosté que li fa impossible fer un procés participatiu, ni tan sols donar la informació completa a la resta de grups politics, ni a l’oficial major ni a intervenció…Qué volen amagar?

Perquè fent cas a l’única font d’informació que tenim, LA PRENSA, la previsió de fer un nou Pla General o modificar l’existent, basant-se en l’entelèquia, perquè no tenim confirmació de fet consumat, BASANT-SE  en l’arribada d’uns inversors anglesos, és tornar als errors que ens han portat a aquesta solució, tornar a fer un urbanisme depredador amb el territori. Un urbanisme fet a mida dels promotors, és a dir fer un vestit a mida sense saber quan el van a pagar, ni qui ho va pagar, (i per a tratges a mida de bades pregunte en la Plaça Manises)
I NI TAN SOLS l’ Ikea el vondrá comprar.

Des de Compromís li avisem que els focs d’artifici, en època preelectoral i de crisi, es paguen cars. I la ciutadania de Paterna no té perquè pagar les seues errades i deliris urbanístics al servei del gran capital, potser.