Ens hem traslladat a: www.compromisperpaterna.com

dilluns, 2 d’abril del 2012

COMPROMÍS DENUNCIA QUE EL PP NO COMPLEIX LA LLEI DE MEMÒRIA HISTÒRICA

La coalició critica que els populars fan una exaltació continua de les bondats dels ministres franquistes


Compromís en Paterna manifesta que el Partit Popular “està incomplint sistemàticament la Llei de Memòria Històrica, ja que continuen mantenint-se referències al franquisme en el municipi, i quan se’ls dóna la possibilitat que això canvie, ells la rebutjen. Així ha estat el cas de la moció que hem presentat al ple de març, per a que es retire el nom del col·legis Vicente Mortes i Villar Palasí. I ells, com a resposta reincident, han tornat a fer una exaltació de les bondats dels ministres franquistes”.

El regidor de Compromís en Paterna, Juanma Ramón, assenyala que “només falta que l’equip de govern decidisca ara posar-li a Francisco Franco un carrer perquè va fer molts embassaments, ja que al plenari es dedicaren a dir que Mortes havia fet el Polígon de Font del Gerro i Villar Palasí la Llei d’Educació”.

“Des de Compromís considerem que són arguments poc consistents perquè els dos van ser ministres d'un règim dictatorial constituït a partir d'un colp d'estat, i, a més, el PP està botant-se sense contemplació l’article 15 de la Llei de Memòria Històrica, ja que diu  que ‘"Les administracions públiques, en l'exercici de les seues competències, prendran les mesures oportunes per a retirar escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d'exaltació personal o col·lectiva, de la revolta militar de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura’”.

“Estem en total desacord amb la pervivència de restes del franquisme al nostre poble, de denominacions d’avingudes i escoles publiques en honor a ministres de Franco, com per exemple Vicente Mortes Alfonso (ministre de la Vivenda entre 1969 i 1973) i Vilar Palasí (ministre franquista d’Educació de 1968 a 1973). I per aquesta raó plantejàvem la moció en el ple de març, ja que en compliment de la norma abans referida, i de la potestat que té el mateix Ajuntament, s'ha de procedir a eliminar del terme municipal tot allò que faça referència a la dictadura franquista en qualsevol de les seues manifestacions”, explica el regidor Ramón.

“Així, a la història del nostre poble trobem altres personatges, oblidats durant molts anys i que des de Compromís pensem mereixen un reconeiximent, com són les mestres de les escoles públiques en l’època de la República, per exemple Josefina Castelló Sanchis, directora del Col·legi María Blasco (actual Santa Teresa 1934-1939) caracteritzat per la implantació de metodologies d’educació novedoses i avançades per a l’època, posant especial énfasi en la cultura, arribant fins i tot a posar en marxa un diari infantil. I Carlos Fabra Martín, sergent que va impedir que tinguera èxit el colp d’estat militar als aquarteraments de Paterna, decisiva per evitar la rebelió militar franquista a València”.

“Des de Compromís seguirem insistint en el fet que Paterna complisca la Llei de Memòria Històrica amb rigor, i que no es faça cap demagògia com la que mostraren els regidors del PP en l’últim ple ordinari”, conclou el regidor de Compromís en Paterna, Juanma Ramón.

Retall: LEVANTE-EMV (31 març)

Publicacions digitals: