Ens hem traslladat a: www.compromisperpaterna.com

dimecres, 6 de febrer del 2008

La programació teatral a Paterna és només en castellà

Compromís critica que el govern municipal oblida el seu acord per potenciar el valencià

Les obres dirigides al públic infantil són en espanyol i en anglès

Vicent Jutglà, membre del grup municipal Compromís per Paterna, ha lamentat aquest matí que la programació teatral que ha presentat l’equip de govern del PP per als pròxims tres mesos siga només en castellà. Des del grup municipal Compromís per Paterna (EU-Bloc-Verds), Jutglà ha acusat els responsables locals d’incomplir el seu compromís per potenciar el valencià, una de les promeses electorals dels populars i un pacte signat per tots els grups polítics de la corporació.
En tota la programació trimestral del Gran Teatre no hi ha tan sols una representació en valencià, un fet injustificable donat que les enquestes sobre coneixements de valencià apunten que el 90% de població resident al País Valencià (incloent-hi la població immigrant) entén la nostra llengua. Com que el valencià és una llengua fàcilment comprensible, les dificultats d’enteniment no poden suposar un fre per obstaculitzar el seu ús. De fet, si els responsables municipals i institucionals no s’encarreguen d’impulsar l’idioma, el valencià estarà abocat a convertir-se en una llengua secundària i subalterna.
La desatenció del valencià en la programació teatral que ha coordinat el PP és especialment greu quant a les obres de producció pròpia i la programació infantil. Les obres dirigides a xiquetes i xiquets són en castellà –Samsara (circo Gran Fele), Cómicos de la lengua (de Paco Aparicio), i La fabulosa ciencia del doctor Grau i las gemelas Grimm– i en anglés –Camelot and what an Odissey–.
S’ha demostrat que el 100% de les xiquetes i xiquets entén el valencià i mostra interès per aprendre’l –prova d’açò és que els dibuixos de Canal 9 al matí són uns dels més vistos de la programació infantil–. Tal com ha assegurat Jutglà, si volem que en el futur el valencià siga una llengua normalitzada cal potenciar-la especialment en la població infantil, on no hi ha cal motiu per no fer-lo.
8 de gener de 2008
Notícia publicada ...