Ens hem traslladat a: www.compromisperpaterna.com

dilluns, 21 d’abril del 2008

MÒNICA OLTRA EXIGEIX AL PP QUE RESCATE DE L’OBLIT EL PARC NATURAL DEL TÚRIA EN EL PRIMER ANIVERSARI DE LA SEUA CREACIÓ

El dia 13 d'abril es complix un any des de la creació del Parc Natural del Túria, un parc natural que es va aprovar després d'anys de reivindicacions de les entitats implicades en la defensa ambiental. El grup parlamentari Comprimís ha realitzat una valoració de la situació actual del parc, i les conclusions són dos: la Generalitat ha realitzat la declaració de parc natural, que ha aprofitat per a publicitar, sobretot abans de les eleccions autonòmiques i generals, però no ha fet el que necessita el parc: una inversió econòmica per a regeneració d'ecosistemes, per a recuperació de zones degradades, per a posada en valor de jaciments arqueològics, etc. Però a més, i això és més preocupant, alguns alcaldes del PP, i grups de propietaris afins a este partit, estan interposant recursos per a reduir l'extensió del parc amb el coneixement i consentiment de la Generalitat. Per a Mònica Oltra, membre d'Iniciativa i portaveu de Compromís en les Corts Valencianes "açò és molt preocupant, perquè quan la Generalitat va traçar els límits del parc va excloure zones que formaven una continuïtat geogràfica i ecològica amb les que sí que quedaven dins del parc, però en les que es pensaven fer futures urbanitzacions, futurs PAI que estaven fora dels plans generals, i ara, després d'allò, s'han interposat recursos per a retallar encara més la superfície del parc". Oltra es referix als recursos de l'Ajuntament de Riba-roja, amb majoria absoluta del PP, i també d'alguns propietaris de l'horta de Paterna, molts dels quals estan vinculats a este partit. Segons declaracions de Tarazona, alcalde de Riba-roja a este mateix periòdic, "El fet que la Generalitat haja protegit 25 milions de metres quadrats del terme municipal ens obliga a paralitzar projectes urbanístics". Per a Mònica Oltra "permetent actuacions com les de l'Ajuntament de Riba-roja es pot veure a les clares el poc interés del PP en el parc del Túria".
D'altra banda, alguns propietaris de terrenys de l'horta de Paterna també han interposat recursos per a excloure les seues terres del perímetre del parc, i Lorenzo Agustí, alcalde de Paterna, ha donat la callada per resposta. Segons Cristina Domingo, també d'Iniciativa i regidora de Compromís per Paterna "si l'alcalde de Paterna vol demostrar suport al parc, ha de defensar la integritat d'este davant de qualsevol amenaça, i no "escurrir el bulto". No es pot estar bé amb tots, com pretén Agustí, cal prendre partit, i en este cas Agustí ho ha fet pels que pretenen reduir, encara més, les dimensions del parc".
D'altra banda, Domingo crida l'atenció sobre diversos recursos presentats per la família Trénor per a excloure el bosc de la Vallesa del perímetre del parc. "Precisament, una de les poques àrees forestals del parc, la que li dóna més sentit i coherència, i que cal salvaguardar a tota costa". Davant d'estes actuacions, Mònica Oltra ha exigit a García Antón que "mantinga els límits del parc i que, inclús, els vaja augmentant, tal com passa en molts altres parcs naturals, i que l'administració autonòmica aporte els recursos necessaris per a la seua conservació".
Finalment, Oltra ha exigit a García Antón que la Conselleria de Medi Ambient retire el recurs que va interposar contra la interlocutòria de paralització de les tales del bosc de la Vallesa davall de les torres d'alta tensió. "Després d'unes tales absolutament injustificades, que han arrasat moltes hectàrees del bosc de la Vallesa, i que van ser paralitzades per orde judicial, la Conselleria de Medi Ambient va interpolar un recurs contra la paralització, per a que les motoserres acabaren el treball de destrucció que havien començat. Exigim a García Antón que retire el recurs, que establisca un pla de regeneració de les zones talades de la Vallesa, i que exigisca a les companyies elèctriques un pla de retirada de les línies d'alta tensió i, mentrestant, un pla que garantisca la provada seguretat de les línies, tal com exigix el PORN del parc natural que ells mateixos han redactat". Finalment, Oltra va anunciar la seua presència en el passeig que demà es realitzarà per la Vallesa per a commemorar l'aniversari de la declaració del parc natural.