Ens hem traslladat a: www.compromisperpaterna.com

dimecres, 29 de juliol del 2009

Paterna exigirà que les línies siguen de provada seguretat


A proposta de Compromís, l'Ajuntament exigirà a les elèctriques que les línies siguen de provada seguretat



La notícia que recull la premsa passa per alt que la inicitiva ha sigut possible gràcies al grup municipal Compromís per Paterna. La proposta completa podeu llegir-la a continuació:

La generalització de l’electrificació al llarg del segle xx ha portat com a conseqüència que el territori es veja travessat per nombroses línies elèctriques per a donar servei d’electricitat a tots els nuclis de població. Les línies elèctriques, tant d’alta com de mitjana tensió, travessen carreteres, pobles, ciutats, polígons industrials i, com no, també zones forestals. Per a evitar que estes línies puguen ocasionar accidents, la legislació obliga a reforçar-ne la seguretat quan una línia travessa carreteres, nuclis habitats, instal·lacions industrials, etc. L’objectiu és que no es puguen desprendre cables, o que tampoc puguen produir-se espurnes, que puguen ocasionar electrocutacions de persones o animals, incendis en zones habitades o accidents en les carreteres. Però quan les línies elèctriques travessen zones forestals, la normativa canvia, ja que, per a evitar incendis, no hi ha una obligació de reforçar la seguretat de les línies sinó d’eliminar tota la vegetació que hi ha davall de les línies elèctriques. En este cas, es preferix eliminar la vegetació per a evitar que unes instal·lacions insegures puguen ocasionar incendis en comptes de reforçar la seguretat de les línies i no haver d’eliminar la vegetació per innecessari, ja que unes línies segures no ocasionen accidents, excepte per contacte directe de la vegetació amb els conductors.

La Generalitat valenciana ha presentat una proposta de decret pel qual es regulen els treballs sota les línies de distribució i transport d’energia elèctrica que deixa a voluntat de les companyies elèctriques reforçar o no la seguretat de les línies. Com a conseqüència, ens podem trobar casos pareguts als que hem viscut en la Vallesa l’any 2007, només que ara la Conselleria no hauria de recórrer a la normativa estatal per a aprovar les tales sinó que, acollint-se al seu propi decret, podria autoritzar l’eliminació de la vegetació en cas que una companyia no haja volgut reforçar la seguretat de les seues línies elèctriques.

En la passada reunió de la Junta Rectora del Parc Natural del Túria, el representant de l’administració autonòmica va repartir entre els presents la proposta de decret mencionada, a fi que aportaren opinions i suggeriments per a millorar-lo. En este sentit, l’Ajuntament de Paterna, com a membre d’esta Junta Rectora, considera que la proposta de decret ha d’obligar les companyies elèctriques a reforçar la seguretat de les seues línies, i no deixar esta qüestió, que tantes repercussions negatives pot tindre per als ecosistemes forestals, a la voluntat de les companyies elèctriques. És necessari que les línies elèctriques que travessen les zones forestals siguen segures, igual que ho són les que travessen zones habitades. Han de ser les infraestructures les que s’adapten al medi físic per a ocasionar els menors impactes possibles, i no al contrari. Estes valoracions també son compartides per la Comissió de Tales de l’Ajuntament de Paterna.

Per tot això, el Ple de l’Ajuntament de Paterna

ACORDA

1. Sol·licitar a la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge la modificació de la proposta de decret, de manera que siga redactat en els termes que s’especifiquen a continuació:
Modificar l’article 153 del Reglament de la Llei Forestal de la Comunitat Valenciana, en el sentit següent:
Per a evitar els possibles incendis forestals que puguen derivar-se del trencament o caiguda a terra dels conductors, els titulars de línies aèries de distribució i transport d’energia elèctrica, amb conductors nus que discórreguen per terrenys forestals, hauran d’adequar les línies a les prescripcions especials a), b) i d) recollides en el punt 5.3 de la ITC-LAT 07 del Reial Decret 223/2008, de 15 de febrer, pel qual s’aprova el Reglament sobre condicions tècniques i garanties de seguretat en línies elèctriques d’alta tensió i les seues instruccions tècniques complementàries.
Les companyies tindran un termini de tres anys per a adaptar les línies a les esmentades prescripcions especials.
La resta de l’article haurà d’eliminar les referències que fa l’article actual al trencament o caiguda a terra dels conductors, ja que amb l’obligació de la seguretat reforçada no caldria esmentar eixa possibilitat.

2. Traslladar el present acord a la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, a tots els grups polítics de les Corts Valencianes, als grups ecologistes del municipi, a les companyies elèctriques propietàries de les línies i al moviment associatiu representat en el Consell de Participació Ciutadana.


MOCIÓ CONSENSUADA PER TOTA LA CORPORACIÓ AL PLE DE DILLUNS 27 DE JULIOL

3 comentaris:

Anònim ha dit...

¿ De que os extrañais?. Todos los "mocos" se los marca el equipo de gobierno y el "moquero mayor" que es el alcalde

Anònim ha dit...

Enhorabuena por la propuesta y por forzar el acuerdo, esperemos que no hagan como con el tema de las "calles"

Anònim ha dit...

llegir tot el bloc, bastant bo