Ens hem traslladat a: www.compromisperpaterna.com

dilluns, 21 de setembre del 2009

PATERNA CONSUMEIX 16 MILIONS DE BORSES D'UN SOL ÚS A L'ANY

Compromís se suma a la campanya “Bossa caca” i insta a l'Ajuntament a no quedar-se a la cua d'Europa en la paulatina reducció de les bosses de plàstic d'un sol ús
Ripoll: “Hem d'impulsar ja quantes mesures es troben al nostre abast per a assolir l'objectiu de suprimir la seua utilització a Paterna”

Conscients del problema ambiental derivat del creixent ús massiu de bosses plàstiques, els perjudicials efectes de les quals es deixen sentir fins a en els racons més apartats del nostre planeta, Compromís per Paterna hem preparat una sèrie d'iniciatives per a reduir dràsticament les bosses d'un sol ús en el nostre municipi.

En Paterna cada habitant rep anualment 238 bosses, el que suposa en tota Paterna un consum de gairebé 16 milions de bosses anuals. I el que és pitjor: tot just es reciclen. Només un 10% acaba en el contenidor groc, on poden ser reutilitzades. La majoria acaba en abocadors, però també en el mar (on atrapen a les tortugues) o en el camp, on duren fins a un segle. Cada bossa emet uns quatre grams de CO2 en la seua fabricació, així que totes les quals es distribuïxen a Espanya emeten 441.000 tones, un 0,1% del total nacional de les emissions.

En aquest sentit Compromís per Paterna hem elaborat una moció que elevarem al pròxim ple municipal perquè a més el consistori faça partícips als comerços del municipi en la recerca d'estratègies encaminades a minimitzar l'ús d'aquest tipus de bosses plàstiques en els seus establiments. Així mateix, en la proposta Compromís també aposta per implantar, en col·laboració amb Multipaterna l'ocupació –en les seues comerços associats- de bosses biodegradables de fècula de patata, de dacsa o paper, amb el anagrama o logotip d'aquesta associació. Tot això sense menyscapte d'animar als consumidors a l'ús de les seues pròpies cistelles o carros de la compra.


Com mesura exemplificadora, la Corporació Municipal es comprometrà a utilitzar, en termes generals, bosses biodegradables o reutilizables. A més, perquè l'eliminació progressiva de les bosses de plàstic siga efectiva des de Paterna instarem a la Generailtat i al Govern de l'Estat que, a més d'impulsar campanyes de conscienciació ciutadana, s'engeguen les iniciatives legislatives necessàries per a la reducció i posterior supressió de l'ús de bosses plàstiques.

La proposta inclou l'establiment de contactes de representants municipals amb les grans superfícies que encara distribuïxen aquest tipus de bosses en el municipi perquè se sumeixen a les restriccions en el repartiment de les borses de plàstic.

Segons ha destacat la portaveu de Compromís per Paterna, Loles Ripoll, la campanya de conscienciació que s'està portant a terme sota el lema “Bossa caca” no pot quedar-se en una declaració d'intencions: hem de prendre mesures eficaces i reals ja. La veritable conscienciació ambiental passa per posar en acció les mesures necessàries per a complir els objectius sostenibles que ens hem marcat”. Per això Ripoll ha afegit que “proposem un GRAN PACTE CIUTADÀ per a eradicar aquestes bosses del nostre municipi, i també plantejarem que des de Paterna s'inste a la Generalitat i al Govern central a instaurar normatives que limiten l'ús d'aquestes bosses”.

Per altra banda, cal assenyalar que la tendència internacional en l'últim any ha anat en aquest sentit. La setmana passada, Xina va anunciar que va a prohibir que les botigues donen borses sense cobrar-les; al novembre, San Francisco va vetar les bosses de plàstic no biodegradables, Londres i altres 80 ciutats britàniques també estan debatent la possibilitat d'imposar aquesta mesura.


El ministre de Medi Ambient d'Austràlia (i ex cantant de Midnight Oil), Peter Garrett, també ha declarat la seua oposició a les bosses de plàstic i la seua intenció de prohibir-les abans de 2009. Els anuncis se succeeixen en aquest sentit. Per això, “Paterna ha de ser pionera també en aquest sentit i no quedar-se a la cua en aquest tipus d'iniciatives mediambientals tan beneficioses per a la ciutadania”, ha conclòs Ripoll.

Publicada:
Hortanoticias
Paterna ahora
Paterna al Dia