Ens hem traslladat a: www.compromisperpaterna.com

dimarts, 26 de juliol del 2011

RESUM DEL PLE DE JULIOL (i II)

A continuació resumim les intervencions més destacades dels regidors de Compromís en el ple ordinari del mes de juliol, celebrat ahir 25 de juliol

27.- INTERVENCIÓ.- DACIÓ DE COMPTE DELS ESTATS FINANCERS 2010, DE LES EMPRESES MUNICIPALS, SUMPA, GESPA I AIGÜES MUNICIPALS DE PATERNA. 

Intervenció de Loles Ripoll
I tant que ens donem per enterats. Acabem de conèixer la delicada situació financera de les empreses municipals SUMPA i GESPA, que amenacen seriosament la seua viabilitat. I donada la important disminució que vostès preveuen en les encomanes a la GESPA, ens fa presagiar un escenari de possibles acomiadaments. Compromís ja s'ha manifestat en contra de la destrucció d'ocupació en general i concretament en el nostre ajuntament i les seues empreses, i no volem que es seguisca alimentant una certa imatge que vincula la idea de percepció de dietes amb l'acomiadament de nous empleats.

PER LA QUAL COSA ANUNCIEM QUE A PARTIR D'ESTE MOMENT ELS REPRESENTANTS DE COMPROMIS EN SUMPA I GESPA RENUNCIEM A QUALSEVOL PERCEPCIÓ ECONOMICA PEL SEU TREBALL, CONTINUANT ASSISTINT A AQUESTOS CONSELLS I EFECTUANT LA MATEIXA TASCA QUE FINS ARA. Convidem que tots i cadascun dels consellers així com la resta d'assistents que acudeixen en el seu horari de treba, se sumen a aquesta decisió col·laborant així de manera activa en el PLA D'AUSTERITAT DE L'AJUNTAMENT. Així mateix i per a reduir els costos d'estructura pel manteniment de gerències, secretaries, …etc avancem la nostra intenció d'estudiar la possibilitat de proposar la unió d'ambdues empreses GESPA I SUMPA eliminant despeses i per tant problemes econòmics de les mateixes. 




29.- INTERVENCIÓ.- DACIÓ DE COMPTE DE LA LIQUIDACIÓ DEL PRESSUPOST DE 2010

Intervenció de Loles Ripoll
Ens donem per enterats. Ens donem per enterats que vosté no pot ser l'alcalde de la transparència, Sr. Agustí. Perquè en primer lloc, hem de parlar d'ocultació d'informació essencial perquè l'oposició puga complir amb la seua obligació de controlar a l'executiu. Vostès tenen la liquidació de l'exercici 2010 signada per l'Interventor des del 25 de març i l'han estat amagant només perquè al PP li convenia fer-ho davant la inminència de les eleccions de maig.

Perquè hem de recordar que vosté va retardar deliberatament el cobrament de l'IBI a dates posteriors a les eleccions de Maig la legislatura, tot això després d'haver-los promès fins a la sacietat que no incrementarien la pressió fiscal, és fals. L'IBI ha augmentat una mitjana d'un 10% a cada veí.

Vosté sap que en 2010 van posar un important increment de l'IBI però explicaren que era per l'increment de nous veïns que començaven a pagar l'impost en Mas del Rosari, Lloma LLarga, etc. tot això més l'increment real que s'ha produït en els rebuts de la contribució al no acceptar les rebaixes sol·licitades en el tipus municipal. D'altra banda vosté ressuscita la menyspreada taxa del clavegueram, disfressada en “taxa mediambiental”que de medi-ambiental res, taxa pura i dura. Una vegada més manté en la liquidació els vergonyosos 1,7 milions de la taxa d'escombraries que vosté mai ha volgut cobrar i que estan com ingressos de dubtós cobrament, taxa que vosté i jo si que paguem.

Diuen Vostès que el problema és que han caigut un 70% els ingressos per causa de la crisi, la crisi quina gran idea per a alguns, igual serveix per a un trencat com per a un descosit, però això no es correspon amb la realitat del que vostè ha executat en el pressupost de 2010. I en capítol d'ingressos ens falta la informació sobre els ingressos per recursos urbanístics que vostès van afegir per a quadrar unes xifres d'impossible execució. S'han ingressat aqueixos milions de recursos? Quins recursos? A què s'han destinat? Perquè ja li dic jo que NO s'han destinat a l'execució dels pressupostos participatius

La realitat és que Vostès han vingut plasmant propostes de pressupostos d'ingressos, IRREALS, incloent partides extraordinàries dubtoses (com els de les empreses mixtes, per valor de 6,9 milions d'euros), per a finançar despesa corrent, circumstància aquesta que ja els advertirem. CASUALMENT, ESTE DESFASE COINCIDEIX APROXIMADAMENT AMB EL DEFICT CORRENT, QUE INDICA LA LIQUIDACIÓ DE L'ANY 2010.

La conseqüència immediata a aquesta manera de gestionar és un desfasament en la tresoreria, AMB UN ROMANENT NEGATIU DE 12,8 MILIONS D'EUROS. Que com càstig portarà l'augment dels impostos i taxes, i la reducció de la qualitat dels serveis, com així està ocorreguent. I és que, gran part del nostre esforç contributiu, es destina a despeses financeres per als enormes retards en els pagaments que aquest Ajuntament té. També als excessos per pagaments d'elevades productivitats a un xicotet numero de funcionaris, factures complementàries dels diferents serveis contractats, etc. Tot això evidencia un descontrol de les despeses, com així indica la liquidació de l'any 2010.

La major part dels serveis municipals els presta GESPA a la qual Vostès havien dotant d'un pressupost de 13 milions dels quals ja perden per a 2011 dos milions més altre per a 2012, pel que ens preguntem: és que estos serveis estaven pressupostats amb excés o és que ara anem a perdre serveis essencials, d'aquells que Vostès diuen que no es van a perdre? Ens pot explicar com es poden prestar els mateixos serveis essencials amb tres milions menys?

Ara anuncien EN PREMSA una retallada de 4 milions per a 2011, dels quals 1 milió són de sanejament encara que amb el parany que ho lleven del pressupost i paral·lelament, hui, creen per la mateixa quantitat una nova taxa de clavegueram. Quant a la seua anunciada operació en premsa DE RESCISIÓ amb FCC ens estalviaríem una sustanciosa quantitat. Per a començar FCC ja els té paralitzat el procediment davant el Jutjat, i a hores d'ara, ens fa dubtar de la possibilitat real d'aquest estalvi (encara que ja ho discutirem en detall, quan ens ho plantegen amb documents i no amb declaracions a la premsa.)

Per tot això Compromís ha proposat a aquest ple la creació d'una oficina pública de Control Pressupostari en la qual puguen participar els partits de l'oposició juntament amb els veïns i veïnes dels nostres barris, de Vostès depèn que el nostre projecte siga viable sobretot després de renunciar a la seua gentil designació per a la Regidoria de Control Pressupostari que ni havíem demanat ni negociat. Ara tindran l'oportunitat de materialitzar un projecte més participatiu i transparent com ens demanen els ciutadans i ciutadanes.

Aquestes són algunes de les explicacions de perquè, els comptes municipals estan en fallida, de perquè no és capaç l'equip de govern de dur endavant el municipi de forma adequada, de per què any rere any, s'incrementen les obligacions pendents de pagament, s'empitjoren els serveis, s'acomiada personal, s'endarrereixen més els pagaments a proveïdors i es tenen pitjors resultats. El problema d'aquest ajuntament i el dels seus comptes de 2010 no ha estat la caiguda d'ingressos per la crisi, sinó la constatació que els ingressos ficticis que es van utilitzar per a fer uns pressupostos fantasiosos i irrealitzables, no s'han ingressat en les arques municipals, tal com els vam dir en la seua aprovació.