Ens hem traslladat a: www.compromisperpaterna.com

dimarts, 26 de juliol del 2011

RESUM DEL PLE DEL MES DE JULIOL (I)

A continuació resumim les intervencions més destacades dels regidors de Compromís en el ple ordinari del mes de juliol, celebrat ahir 25 de juliol

21.- INFRAESTRUCTURES.- APROVACIÓ REGLAMENT DEL SERVEI DE GESTIÓ MEDIAMBIENTAL DEL CICLE INTERGAL DE L'AIGUA.
22.- INFRAESTRUCTURES.- APROVACIÓ TARIFA AUTOSUFICIENT PER A LA GESTIÓ MEDIAMBIENTAL DEL CICLE INTEGRAL DE L'AIGUA.


Intervenció de Juanma Ramón
El Reglament que pretén aprovar és una demanda històrica de l'empresa Aigües Municipals de Paterna SA des de la seua constitució en el 2006.  El Reglament que presenten ara arreplega compromisos que ja estan inclosos en la Plica de concessió del servei, com l'aplicació de la taxa de clavegueram, la qual s'ha negat des de l'entrada del govern del PP. La taxa de clavegueram aquesta fonamentada en: finançar les obres realitzades per Aquagest Levante SA, el qual, per contracte havia d'aportar 15 milions d'euros per a la realització d'obres en el TM de Paterna (col·lectors de pluvials, emissaris al riu i al barranc d’en dolça), a més de finançar les tasques de conservació preventiva dels col·lectors municipals, la reparació i renovació dels mateixos per a la millora del servei.

Durant 4 anys l'empresa Aigües Municipals de Paterna, en mancar de finançament per no tenir aplicada la taxa, no ha pogut realitzar el manteniment preventiu del nostre clavegueram, limitant-se el manteniment a tasques correctives (solucions als problemes segons anaven apareguent, és a dir, trencaments, embussos, males olors, abocaments, etc). Açò suposa que l'Ajuntament ha estat durant 4 anys liquidant a l'empresa les factures pels treballs realitzats. Significa que, durant 4 anys, per no voler implantar la taxa, el manteniment del clavegueram s'ha suportat des del pressupost de l'Ajuntament. Quants diners hem pagat a Aigües Municipals de Paterna en aquest concepte? Quant se li deu?

La gestió del PP, de negació de la realitat de l'empresa durant aquests 4 anys, suposa que ARA patim tots un increment en les tarifes desmesurat, que pot ser insostenible per a molts. Li recordem al PP que recentment ja patirem altre increment en el rebut de l'aigua, simplement per la pujada de l'IPC acumulat d'aquests 4 anys. Revisió que si s'haguera realitzat anualment, no haguera suposat un impacte tan greu per a l'economia d'alguns paterners. “Alguns” perquè a la resta d'empreses subministradores d'aigua (Aigües de València) sí que li ha permès aquesta revisió anual de preus, pel que ja denunciem les diferències en les tarifes entre veïns de La Canyada (p.e) i del nucli urbà. Seguim sense entendre la diferència de tracte entre les empreses subministradores, màxime quan es perjudica a una empresa que recordem que és 51% municipal. No hem de pagar ara, sobtadament, les conseqüències que VDS hagen estat 4 anys mirant cap a altre costat. Quines condicions han canviat perquè s'apliquen les noves tarifes ara i no fa 4 anys?

L'estudi de costos presentat justifica la pujada de tarifes per la realització de tasques que s'haurien d'haver realitzat des de la constitució de l'empresa, per compromís adquirit en la plica.
El gruix de les tasques presentades ja justificaven l'antiga taxa de clavegueram:

  • Financiació d'inversions en pluvials (15 MILIONS QUE AVANÇA AQUAGEST LEVANTE)
  • Millora xarxa de sanejament
  • Conservació i manteniment de la xarxa municipal de clavegueram
  • Neteja preventiva i correctiva de conduccions, bombaments, pous, arquetes...
En el reglament s'afegeixen com Gestió Mediambiental del cicle Integral de l'Aigua tasques incloses en la justificació de la Taxa de Control d'Abocaments:

Pla de Control d'Abocaments (vigent des de l'any 2000)
Tasques del CICOMPA (creat en 2006), que fins ara desenvolupava tasques d'assessorament mediambiental a empreses (compliment ordenança abocaments, construcció de pous de control), control de legionella i control d'abocaments a llits públics.

Es proposen com a novetat:
Recollida d'olis domèstics (pendent de resoldre aspectes legals quins? qui ho va a fer? amb un cost de 18000€/any? hi ha alternatives mes econòmiques, s'obtindran beneficis de la venda de l'oli. Ej Aigües de’l horta); control de plagues i... “Finançament i gestió de la SUBVENCIÓ per bones pràctiques mediambientals amb la finalitat de premiar les conductes sostenibles dels ciutadans incentivant d'aquesta manera l'aplicació de les mateixes” . Es refereix a la subvenció per a la devolució de la TAMER.

Vol dir que mitjançant aquest augment de tarifes, VDS pretenen que entre tots paguem la subvenció? Subvenció que se'ls dóna a aquells que compleixen els requisits que VDS marquen?

NO ESTEM DISPOSATS A RECOLZAR AQUESTA PUJADA BRUSCA DE TARIFES + IPC (ja aplicat aquest trimestre), CONSEQÜÈNCIA DE LA SEUA PESIMA GESTIÓ DE L'EMPRESA MIXTA EN AQUESTS ULTIMOS 4 ANYS, MIRANT CAP A ALTRE COSTAT, FENT CAS OMÍS A QUI LI ADVERTIA DE LA DELICADA SITUACIÓ ECONÒMICA DE L'EMPRESA. PER LA SEUA OBCECACIÓ EN NO REVISAR EL PREU DE L'AIGUA EN 4 ANYS I NO APLICAR LES TAXES NECESSÀRIES QUANT TOCAVEN. NO ESTEM DISPOSATS A RECOLZAR AQUESTA PUJADA DE TARIFES PERQUÈ AMB ELS DINERS RECAPTATS A TOTS ELS ABONATS VD PUGA COMPLIR LA SEUA PROMESA (MEDIÀTICA) DE RETORNAR LA TAXA TAMER A UNS POCS.

PER LA QUAL COSA VOTEM EN CONTRA