Ens hem traslladat a: www.compromisperpaterna.com

dilluns, 5 de setembre del 2011

COMPROMÍS EXIGEIX QUE S’ACCELERE LA POSADA EN VALOR DEL JACIMENT DE LA LLOMA DE BETXÍ AL PARC NATURAL DEL TURIA

La coalició denuncia l’estat d’abandó del jaciment just avans de rependre les excavacions

Compromís per Paterna considera que "l’Ajuntament del municipi ha d’apostar pel patrimoni arqueològic municipal i iniciar una posada en valor del jaciment de la Lloma de Betxí, que està patint un greu deteriorament causat pels matolls i la brutícia que s’acumulen entre campanya i campanya arqueològica".

La Lloma de Betxí és el nom que reben les restes d’un poblat que pertany a l’Edat del Bronze, on s’estan fent excavacions arqueològiques des del 1984. Datat entre el 1800 i el 1300 a.C., constitueix un patrimoni únic, i va jugar un paper fonamental en la declaració del Parc Natural del Turia.

El regidor de Compromís en Paterna, Juanma Ramón, explica que, "el parc del Túria és un espai natural que té valors naturals únics, però també restes arqueològiques úniques, com aquest jaciment, però el que està fallant és la passivitat de l'administració, governada pel PP, a l’hora de posar en valor, protegir i promocionar el nostre patrimoni".

A més a més, "des del mateix moment de la constitució del Parc Natural, hauria d'haver-se plantejat còm posar en valor tot el patrimoni del parc i també altres mesures per a impedir-ne el deteriorament, amb unes inversions suficients, cosa que no ha fet el PP".

El regidor de Compromís per Paterna destaca que "actualment les campanyes d’excavacions en la Lloma de Betxí, que organitza la Diputació de València, duren dos mesos però part d’este periode s’ha de destinar a fer tasques de neteja, per la qual cosa es perd temps per a dur a terme els treballs arqueològics, aspecte que considerem que és un malbaratament de temps i diners, que paguem tots".

Juanma Ramón assenyala que "l'àrea de les excavacions ha d'estar neta durant tot l'any i lliure de matolls per tal que les excavacions siguen més efectives". Per això, Compromís per Paterna ha proposat que, mitjançant l’empresa de serveis del consistori, GESPA, "es podria dur a terme la neteja continuada de la zona on estiga establerta una campanya arqueològica. Fins i tot es podrien fer també programes per a aturats de llarga durada i oferir-los un lloc de treball per a que realitzen esta tasca".

Fins al moment, "l'equip de govern del PP a Paterna no ha demostrat cap intenció de portar a terme aquesta iniciativa, cosa que demostra, per a Compromís, el poc interés que Lorenzo Agustí i el seu equip mostren per estes restes arqueològiques".

La coalició també explica que el jaciment de la Lloma de Betxí “pateix les conseqüències de certs comportaments incívics, gent que no es conscient que està deteriorant, amb el fem que deixa, part del patrimoni arqueològic del nostre poble”. Per aquesta raó, “la nostra coalició també proposa que es regule l’accés a la zona i es senyalitze convenientment per tal de salvaguardar un jaciment de molta importància com és el de la Lloma de Betxí”, afirma Juanma Ramón.   

Publicacions digitals:
PATERNA BIZ
LAS PROVINCIAS
PATERNA AL DÍA