Les iniciatives, plantejades en roda de premsa d'ahir pel portaveu del grup, Enric Morera, i la diputada Mireia Mollà, pretenen dotar a la Comunitat Valenciana d'un major "grau de transparència" perquè puga situar-se en la "primera fila" de les comunitats autònomes quant al control de la seua gestió.
Compromís ha presentat una iniciativa per a modificar la llei de creació de la Sindicatura de Comptes, que permetria a esta fiscalitzar "amb més agilitat i més eficàcia els comptes dels processos electorals, les dels partits i les de les fundacions lligades a partits polítics".
Així ho ha explicat Mireia Mollà, qui hi ha assenyalat que també es pretén dotar a la Sindicatura de capacitat de sanció i atorgar-li competències perquè puga suspendre les transferències de subvencions públiques als municipis quan no remeten "dins del termini i la forma escaient" els seus comptes per a ser fiscalitzades.
Les modificacions, que afecten set punts de la llei, plantegen igualment que el síndic puga sol·licitar a qualsevol persona física o jurídica "justificacions dels seus comptes" quan han sigut destinatàries d'una subvenció, una contracta o una adjudicació per part de l'Administració.
En esta mateixa línia Compromís ha presentat una proposició de llei per a la creació d'una Oficina Antifrau en la Comunitat Valenciana, pensada com "mecanisme de prevenció i dissuasori", ha indicat Mollà, qui ha precisat que este organisme dependria de Les Corts i el nomenament dels seus responsables hauria de passar per la Cambra.
La diputada de Compromís ha afirmat que oficines com esta ja existixen en altres comunitats autònomes, com a Catalunya, on abans de la seua creació el 60 per cent dels municipis no presentaven els seus comptes, i ara, segons l'informe Transparència Internacional, té un nivell de transparència del 78,8 per cent, enfront del 52,8 de la Comunitat.
Este organisme també tindria capacitat per a "posar damunt de la taula" iniciatives per a conscienciar i explicar als funcionaris quines són les bones i les males pràctiques en l'Administració.
Per la seua banda, Morera ha defés la necessitat estes iniciatives i ha admés que des del seu grup es van quedar "parats" quan el president de la Generalitat, Francisco Camps, va dir que la Comunitat Valenciana era "el lloc més transparent d'Espanya", quan segons l'esmentat informe açò no és així.
El portaveu hi ha assenyalat que l'informe de Transparència Internacional, que es referix a ajuntaments espanyols, constata que els consistoris valencians amb la "transparència més escassa" són els que governa el PP, i així ha assegurat que el d'Alacant està en el lloc 42 de 100, el de València en el 88 i el de Torrevieja és l'últim.
Morera ha insistit en la conveniència de lluitar contra la "corrupció", ja que esta afecta l'exercici de l'activitat econòmica, a més de derivar en una nombre més gran de deficiències en educació i en gasto social.
El portaveu de Compromís també ha informat que el seu grup ha decidit reformular la pregunta a Camps en la sessió de control, davant de la possibilitat que la Taula de Les Corts rebutjara tramitar-la, i en compte de preguntar sobre com afecta l'economia valenciana "els processos judicials en què estan involucrats membres del Consell" ho faran sobre com ho fan "els processos judicials de l'anomenada trama Gürtel".
1 comentari:
A veure que voten tots els que diuen que molta transparencia i molt de disgust per la corrupcio...
Publica un comentari a l'entrada